onsdag 13 maj 2020

Love, en roman om Greta Garbo - Alexander Onofri & Kerstin GezeliusHelt galet bra. Vilken otroligt fantastisk läsning.
Greta Garbo stiger i land i New York i första kapitlet och sedan får vi följa hennes väg. Allt från hennes relation med Stiller till hennes genombrott och hur filmhistoria skapas.
Jag får veta så mycket om denna tillbakadragna och skygga kvinna såväl privat som hennes skådespelarkarriär. Trots att Greta har en sådan ofantliga scenskräck så lyckas hon ändå få alla att falla pladask. 
Hennes så stormiga kärleksaffären med John Gilbert är även en del vi får stifta närmare bekantskap med men även hur medias hysteriska besatthet av henne eskalerar.

Boken är skriven med mycket värme och kärlek, språket är målande och såväl person- som miljöbeskrivningarna är lysande. 
En bok som verkligen berör och upprör som skildrar en av de största filmstjärnorna under 1920- och 1930-talen.
Mycket läsvärd, rekommenderas varmt.


Handling
Greta Garbo är dyrkad som både kärleksgudinna och feminist- och queerikon, en kombinerad prestation som inte egentligen ser sin like igen förrän vid postmodernismens genombrott på åttiotalet.

LOVE är en fartfylld roman om hennes väg dit och de första åren i Hollywood, där hon landar tack vare en kontraktskarusell som hennes älskade regissör och mentor Mauritz Stiller dragit igång mer eller mindre av misstag. Hon går i krig med studion när de sparkar honom och ger henne ovärdiga vamproller. Hon gömmer sig för reportrar som belägrar nya pojkvännen Jacks villa. Men ju mer hon vägrar tala med fans och reportrar desto mer besatta blir de. När hon påstår sig vara en helt vanlig kvinna betraktas hon som ett stort mysterium. Till och med ankomsten av ljudfilmen, som borde innebära problem för en flicka med en mörk röst och en tung brytning, visar sig vara till hennes fördel. Varje steg Greta tar i riktning bort från stjärnglansen tycks tvärtom leda henne rakt mot den. Detta är LOVE, berättelsen om hennes osannolika baklängesväg mot stjärnorna och det tumult hon orsakar på vägen.

LOVE är baserad på verkliga händelser, brottstycken ur intervjuer, ett överraskande kärleksbrev från Mauritz Stiller och en samling anekdoter varav några är för bra för att vara sanna. Framför allt tecknar den med kärlek och fantasi ett porträtt som smälter samman den verkliga Greta Garbo med den som har förevigats på vita duken, eftersom konst och konstnär aldrig helt kan skiljas åt.

Tack för recex.
Betyg: 🌟🌟🌟🌟 / 4
Förlag: Bokförlaget Polaris
Storytel: Electra Hallman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar