söndag 5 september 2021

Hudlös himmel - Herbjørg WassmoMina tankar 

Det här är en mycket annorlunda och ganska mörk serie som här avslutas med boken Hudlös himmel. Jag rekommenderar dig att läsa dem i rätt ordning då de knyter an till varandra. 

Tre lågmälda böcker med mycket ångest och sorg och med så mycket känslor som berör på djupet.

Böcker som absolut mana eftertanke och som stannar kvar och poppar upp i huvudet med jämna mellanrum,
Författaren är duktig på miljö och personbeskrivningar och kan konsten att förmedla såväl hur det ser ut men även hur folk känner sig på ett utomordentligt sätt.

För mig är de här böckerna i tyngsta laget men jag vet att många tokhyllar dem. Jag är glad att jag läst dem men jag skulle nog inte orkat läst dem alla tre i ett sträck.

    


Boken

Hudlös himmel är den tredje och avslutande delen i den prisbelönta trilogin som skildrar Toras barndom i ett Nordnorge där spåren efter den tyska ockupationen etsats sig fast i människornas innersta.
Tora begraver minnet av styvfaderns övergrepp. För sin omgivning på skolan i den lilla staden berättar hon ingenting - den enda hon vågar dela sin berättelse med är sin sjuka moster Rakel. Plötsligt börjar en märklig sak hända Tora: hon känner inte längre igen sin kropp. Styvfadern har inte bara tagit ifrån henne möjligheten till en trygg barndom, utan också hennes rätt till en egen identitet. När Rakel så till slut går bort rämnar hela den värld som Tora med nöd och näppe lyckats hålla samman.

Författare:  Herbjørg Wassmo
Titel: Hudlös himmel (Del 3 om Tora)
Utgiven av: Historiska media
Omdöme : 3 💛💛💛

Ljudbok: Julia Dufvenius

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar