fredag 18 juni 2021

Huset med den blinda glasverandan - Herbjørg Wassmo

Mina tankar

Fantastisk, annorlunda och ganska mörk. Tre ord som beskriver denna rent ut sagt grymma berättelse.
En lågmäld bok fylld av många känslor och funderingar som berör och manar mig till eftertanke och den kommer garanterat att poppa upp på näthinnan med jämna mellanrum.
Persongalleri som är riktigt bra och väl genomtänkt. Miljöbeskrivningarna ger en riktig känsla om hur det ser ut och jag känner att den verkligen tillför berättelsen väldigt mycket då den är så filmisk. 

 Boken

  • Älskad, prisbelönt klassiker i vackert formgiven nyutgåva.
  • Karaktärer som berör och stannar kvar.
  • Självbiografisk grund i denna debutroman av en av Nordens största författare

Toras mor Ingrid arbetar på en fiskfabrik medan hennes styvfar – invalid efter andra världskrigets strider – ägnar dagarna åt att supa och driva runt.
Tora fantiserar om sin riktiga far, som hon aldrig har träffat, men som hon hoppas väntar i en by någonstans i Europa. I verkligheten är flickan resultatet av en affär mellan hennes mor och en tysk soldat, vilket i byns ögon stämplat både modern och Tora som smutsiga. När Tora måste vårda styvfadern i hemmet, utsätter han henne för handlingar som hon inte förmår anförtro någon.

Romanerna om tyskungen Tora, som tack vare sin fantasi överlever en hård uppväxt, tog Norge med storm när de kom ut på 1980-talet och blev författaren Herbjørg Wassmos stora genombrott. Huset med den blinda glasverandan inleder den prisbelönta trilogin som skildrar Toras uppväxt i ett Nordnorge där spåren efter den tyska ockupationen etsat sig fast i människornas innersta. (Historiska media)


Författare:  Herbjørg Wassmo
Titel: Huset med den blinda glasverandan
Utgiven av: Historiska media
Omdöme :4 💛💛💛💛

Ljudbok: Julia Dufvenius

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar