fredag 10 september 2021

Agent Sonya - Ben MacIntyre

Mina tankar
En fascinerande kvinna den där agent Sonya. Författaren tar oss med på en enastående tillbakablick och beskriver Sonya på ett medryckande och intressant sätt.
Hans sätt att skriva på gör att det aldrig känns tungt eller tråkigt och jag vill bara veta mer om den här kvinnliga agenten som jag aldrig tidigare hade hört talas om.

Det märks klart och tydligt att Macintyre har gjort enormt och noggrant research. Macintyre har haft tillgång till Sonyas egna dagböcker och den hemliga korrespondens som sändes mellan agenten och hennes uppdragsgivare. 
Du får följa Agent Sonya i en skildring av en kvinnas liv som älskarinna, som mamma men även som soldat och spion.
Det här är en bok som inte bara är att vända på sidorna. Det krävs sin läsare som hänger med, annars finns en risk att att man tappar bort sig. Det är många personer att hålla reda på och många unika händelser händelser. Men det är det absolut värt.

Boken 
Hämtat från Historiska medias sida

Detta är den fantastiska historien om den främsta kvinnliga spionen i världshistorien, skriven av en av Storbritanniens mest erkända historiker.

I en stillsam by 1942 beger sig en elegant hemmafru ut från sin stuga för att ta sin dagliga cykeltur. Som hängiven hustru och mor till tre barn tycktes kvinnan, känd bland grannarna som Mrs Burton, utgöra sinnebilden av en hemmafru på den engelska landsbygden. Men hellre än att styra cykeln mot byns handlare med sin ransoneringsbok, skyndade hon genom Oxfordshires landsbygd för att samla på sig information från en av landets smartaste kärnfysiker. Hemligheter som hon skulle sända till det sovjetiska spionhögkvarteret med hjälp av den radiosändare hon hade gömt i sitt utedass.

Fjärran från att vara en typisk brittisk hemmafru så var Mrs Burton – född Ursula Kuczynski – tysk judinna, hängiven kommunist, överste i röda armén, och en förstklassigt tränad spion. Under sin karriär eftersöktes hon av kineserna och japanerna, av nazisterna och MI5, av MI6 och FBI. Hon undkom dem alla.

Berättelsen om Agent Sonya blir också skildringen av 1900-talets stora konflikt mellan supermakterna och deras olika ideologier, mellan kommunism, fascism och västmakternas demokrati. Skildringen av Sonyas öde kastar nytt ljus över kampen mellan agentnätverk och hur sympatier har skiftat under modern tid.

Agent Sonya är en fängslande levnadsteckning över en kvinnas liv, ett liv som följde kommunismens både uppgång och fall, och som förändrade historiens gång. Ben Macintyre har haft unik tillgång till Sonyas egna dagböcker och den hemliga korrespondens som sändes mellan agenten och hennes uppdragsgivare. Författaren har åstadkommit en i det närmaste osannolik, dokumentär berättelse om en legendarisk agent, en kvinna som påverkade utgången av kalla kriget.

Tack för rec

Författare:  Ben MacIntyre
Titel:  Agent Sonya 
Utgiven av: Historiska media
Omdöme :3 💛💛💛

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar