måndag 16 augusti 2021

Det stumma rummet - Herbjørg Wassmo

Mina tankar

En annorlunda och ganska mörk berättelse som är lågmäld men fylld med så mycket känslor som berör på djupet.

En bok som manar mig till eftertanke och den kommer garanterat att finnas med under en längre tid. Berättelsen tar vid där den första delen slutade Huset med den blinda glasverandan(tidigare inlägg)

Miljöbeskrivningarna är mycket starka och förmedlar en känsla av hur det ser ut och jag känner att de verkligen tillför berättelsen ett djup gör att man nästintill känner att man befinner sig i trakterna som författaren beskriver. 


Boken 
Romanerna om tyskungen Tora, som tack vare sin fantasi överlever en hård uppväxt, tog Norge med storm när de kom ut på 1980-talet och blev författaren Herbjørg Wassmos stora genombrott.

Det stumma rummet är den andra delen i den prisbelönta trilogin som skildrar Toras barndom i ett Nordnorge där spåren efter den tyska ockupationen etsats sig fast i människornas innersta.

Toras styvfar har gjort sig skyldig till mordbrand, och det uppdagas att han är en farlig man. När han till slut fängslas slipper Tora undan det hon tigit om i alla år - hans sexuella övergrepp på henne. Tillvaron tycks för en tid ljusna när hon får börja skolan på annan ort och träffar skolkamraten Jon. Men kort därefter börjar Toras mage växa, och hon inser att styvfaderns våld fortfarande präglar hennes liv.

Författare:  Herbjørg Wassmo
Titel: Det stumma rummet 
Utgiven av: Historiska media
Omdöme : 3 💛💛💛

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar