onsdag 1 juli 2020

Intervju med Martin Rössel samt recension av Curare


                                               Foto: Cato Lein

Martin Rössel

Jag har fått det stora nöjet att intervjua MARTIN RÖSSEL som nu debuterar med sin bok Curare, utgiven av Lind & Co.

Martin är låtskrivare och musikproducent samt musiker i bandet "Dom dummaste". Han har tidigare bl.a. vunnit Ikaros-priset för P1-programmet "Att bomba Irak - Vilken hit"  samt haft ett scoop i Aftonbladet om Lundin Oil och södra Sudan.


Vem är Martin?
Namn: Nils Martin Julius Rössel
Bor: I hyresrätt med fru Ulrika i Katarina Församling, Södermalm i Stockholm
Ålder: 61 år

Arbete: Författare, musik-, ljud och radioproducent
Dold talang: En grym köttfärssås.
Kuriosa om dig: Tycker om att driva med folk på telefon
Annat du vill att dina nya läsare ska få veta om dig:
Min pappa James var författare men gav aldrig ut någon fiction.
Han var journalist och en fin stilist men inspirerade mig mycket till skrivande och påhittande tror jag. Först låttexter och nu roman,
han hade nog varit lite stolt idag tänker jag.


Om du med en enda mening skulle sälja in boken till mina läsare, vilken mening skulle det bli?
De som läst Curare hittills säger nästan alla samma sak: ”Curare går inte att sluta läsa.”

Du är låtskrivare, musikproducent och journalist. Hur har dessa olika karriärer format ditt författarskap?
Bra fråga! Jag tror att musikalitet och skrivande funkar väldigt bra ihop och att det är därför jag känner mig hemma och får kickar av att skriva. Det handlar nog mycket om rytm och timing.


Curare bjuder på många groteska scener, hur fick du den idén?
Hmm… för att jag är rätt grotesk? 
Nej, jag säger nog som David Lynch - att historien ger både karaktärerna och scenerna. Om du frågar om huvudidén i sig så var det någonting jag såg på gatan, en direkt impuls som satte igång den. Något som skrämde mig men som också fick mig att börja fantisera kring vem eller vad som låg bakom det jag såg.

 

Erika Hård, huvudkaraktären i boken, upplever jag väldigt introvert. Varför valde du den typen av karaktär?
Jag tror att jag ville ha henne rätt mycket för sig själv, inte socialt konstig men rätt solitär och med sin egen historia som backar det. Det gör henne tydlig. Först tänkte jag att jag ville så långt från Martin Beck som möjligt, alltså en relativt ung och tuff kvinna som tränar MMA. Men sen insåg jag att det fanns andra saker med Erika som jag gillar. Kanske det var därför hon kom till mig som karaktär. Det kanske är det där lite ensamma, kanske något jag hämtat från mig själv.

  

Inom musikens värld är en av dina förebilder David Bowie, men vem ser du upp till när det kommer till skrivandet?
Det finns många olika författare som influerat, såväl som artister, filmskapare och andra tänkare. Jag tror att det är vanligt i vår tid. Exempelvis så har även Jo Nesbø pratat om detta, att det en författare skriver om idag kanske har stora influenser såväl från film som från andra böcker.

Men apropå det groteska har jag alltid dragits dit. Jag tycker att WilliamBurroughs är helt sanslös i sin prosa och samtidigt extremt hip och innovativ.
Idag finns många bra svenska författare och jag gillar de som tar plats med sitt eget språk, som till exempel Karin Smirnoff.
(läs mina tidigare recensioner om Karins böcker. Min kommentar)

 

Med tanke på den cliffhangern du avslutar Curare med så frågar sig säkert många, när får vi läsa mer om Erika och hennes kollegor inom sektionen för grova brott?
Jag pratade med ett nytt fan igår som ställde frågan, ”när kommer nästa?” Mitt svar till honom var, det tar ju ett tag att skriva en bok, men jag har redan börjat på uppföljaren och mycket talar för att det blir en till efter det. Det här är ju vanebildande! 


Mina tankar om boken Curare
Curare är en historia som tar fart på första sidan och pang där var jag fast. Jag kan säga att epitetet bladvändare är klockrent här. Så ett tips om du börjar läsa ha gott om tid, för du kan helt enkelt inte lägga bort boken förrän sista sidan är läst.

Martin tar oss med på en hissnade och ganska brutal resa för att hitta den skyldige. Personporträttet av huvudkaraktären Erika Hård är lysande och hennes ganska introverta personlighet är något som lyfter upp hela storyn på ett märkligt sätt.

En stark debut som ger mig mersmak och med den cliffhangern som avslutar Curare så förutsätter jag att nästa snart är på G.
Läs sommarens kanske mest spännande polisroman om du är sugen på brutala mord, heta sexscener och ett oförutsägbart slut.


Blir du sugen på att lyssna på den musik Erika lyssnar på i boken så hittar du den på Erika Hårds spellista? I så fall hittar du den på
Spotify

Jag kan även starkt rekommendera Jessica Pellegrini som läser boken på storytel.

Handling

En äldre man hittas mördad i sin paradvåning på Östermalm. Han har blivit styckad på ett mycket ovanligt sätt och mördaren har lämnat ett kryptiskt meddelande till polisen.

En kort tid senare sker ännu ett mord och det blir tydligt att mördaren inte har för avsikt att sluta, tvärtom en mordvåg är att vänta.

Erika Hård är kriminalinspektör vid sektionen för grova brott i Stockholm. Hon tränar MMA, lyssnar på Rammstein och är livrädd för att bli kär. Tillsammans med sina kollegor är det hon som får i uppdrag att ta fast seriemördaren, men det visar sig snart att det inte bara är polisen som jagar en mördare, utan även en mördare som jagar en polis...
Curare är en roman om hämnd mot en värld som sviker och profiterar på de mest oskyldiga. Men också om en slumrande ondska som väcks till liv i maktlösheten hos ett barn som far illa.

Författare: Martin Rössel

Titlel: Curare

Utgiven avLind & C:o

Betyg: 4  🌟🌟🌟🌟
Finns hos

BokusAdlibris
Storytel - Jessica Pellegrini 
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar