torsdag 23 juli 2020

Straffet - Yrsa Sigurdardottir


Jag hade oerhört stora förväntningar på den här boken då jag tyckte att del 1 Arvet (se tidigare recension) var grymt bra.
Och visst, den språklig finessen, de starka personporträtten och de ruggigt spännande intrigerna finns där men för mig är den alldeles för rå, mörk och otäck. Det känns nästan som om det går lite väl långt i brutalitet och de detaljerade beskrivningarna av diverse olika hemskheter tillför inte själva historien något av värde. Tycker jag!
Däremot gillar jag Yrsas miljöbeskrivningar de får mig att känna som om jag befinner mig på Island.

Boken är välskriven men den tappar lite av drivet i mitten men sedan bjuder den på flera oväntade vändningar. 

Handling
Tolv år efter mordet på en ung flicka påträffas en nedgrävd tidskapsel i Reykjavik. Den innehåller tio år gamla brev från skolbarn. Men där finns även ett helt annat, osignerat, brev en lista med initialer på framtida mordoffer. Kort därefter hittas två stympade händer. Det är tydligt att de avlägsnats medan per- sonen var vid liv, men ändå har polisen inte fått rapporter om någon saknad eller skadad person. När den första kroppen väl dyker upp följs den snabbt av ytterligare en, och det står klart att brevet i tidskapseln inte är ett barns oskyldiga påhitt ... Polisen Huldar har degraderats på grund av sitt agerande i ett tidigare fall, och det är inte bara i relationen till kollegorna som det skaver. Barnpsykologen Freyja vill inte heller ha med honom att göra, något han försöker reparera genom att koppla in henne i sin nya utredning. Men när Huldar och Freyja dras allt djupare in i fallet och mördarens mörka värld upptäcker de att inget är som det verkar.
Författare:
 Yrsa Sigurdardottir
Titlel: Straffet 
Utgiven av: Harper Collins
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟
Finns hos: Adlibris & Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel: Gunilla Leining

Läs fler bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar