fredag 24 juli 2020

Prinsessan Romanoff, ett liv i Romanovdynastins skugga - HH Prinsessan Olga Romanoff


En riktigt underhållande bok som till en början var lite trög på grund av alla namn som jag hade svårt att hålla reda på, men håll ut. Jag önskar att du ger den den chans den förtjänar trots att språket, är tråkigt, stelt och rätt undermåligt, eller om det beror på dålig översättning.
Det är en gnistrande, färgstark och otroligt spännande resa du bjuds på. En biografi där HH prinsessana Olga Romanoff berättar om sitt liv och sin historia på ett målande och intressant sätt.


Om boken 
Vad hände sedan? Vart tog de vägen, alla de ur familjen Romanov som överlevde revolutionen i Ryssland? De flesta var satta i husarrest och de fruktade för sina liv. Skulle de gå samma öde till mötes som tsar Nikolaj II och hans familj? Eller skulle de räddas?

2019 är det hundra år sedan stora delar av Romanovfamiljen lyckades fly kaoset i Ryssland. Tsar Nikolajs syskon med familjer och hans mor, änkekejsarinnan Maria Feodorovna, steg ombord på fartyget HMS Marlborough sänt av den engelska kungen, för att aldrig mer kunna återvända till Ryssland.

Prinsessan Olgas biografi är den första på många år, skriven av en nu levande Romanov. Det är en varm och mänsklig historia, berättad med humor av en jordnära kvinna, dotter till tsar Nikolaj Romanovs systerson. Född i exil, med ett liv ljusår från Vinterpalatsets salar och Romanovdynastins enorma rikedom. Nikolaj II och hans familj mördades av bolsjevikerna 1918, men stora delar av familjemedlemmarna av Romanovdynastin lyckades fly.

Prinsessan Olgas farmor,storhertiginnan Xenia av Ryssland som var syster till Nikolaj, hennes gammelfarmor, änkekejsarinnan Maria Feodorovna, andra syskon och deras barn flydde revolutionens kaos under 1918 och 1919. En del av de berömda Romanovjuvelerna lyckades de smuggla ut, de såldes omgående till olika kungliga hov i Europa, men deras livssituation skulle komma att ändras för alltid. Prinsessan Olgas pappa, Prins Andrej, trodde revolutionen skulle “gå över”. Han återvände aldrig mer till Ryssland.

Läsaren får också en glimt av prinsessans barndom, en slags bubbla av ett hov som inte längre existerade. Hon var omhändertagen av ett flertal nannies och hemskolades, hennes mamma kom ihåg den hemska tiden hon själv hade haft under skollivet och ville inte att hennes dotter, prinsessan, skulle uppleva samma sak. Hennes mamma försökte senare med alla medel att få prinsessan Olga bortgift med Prins Charles! Det var verkligen en ovanlig uppfostran med en snobbig och strikt mor med skotsk och skandinavisk bakgrund, och en mer avslappnad och övergiven Romanovfader vars yrke utgjordes som “Prins av Ryssland”på Olgas födelsebevis.

Tack bladhbybladh och Jenny Schyttberg för rec.ex.
Författare: HH Prinsessan Olga Romanoff
Titlel: Prinsessan Romanoff - ett liv i Romanovdynastins skugga 
Utgiven av: bladhbybladh
Betyg: 3🌟🌟🌟

Finns hos
BokusAdlibris & 
bladhbybladh 
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läs även andra bloggar om boken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar