måndag 27 juli 2020

Det angår inte mig - André Petrisson

Niklas arbetar som socialsekreterare men bryr sig inte speciellt mycket om sina medmänniskor. Han bor ensam. Lever ensam. Äter ensam. Han tycker sig vara ganska nöjd med sin tillvaro.(Från baksidetexten)
 
En härlig debut av André. Det jag gillar mycket med berättelsen är att André låter mig kommer nära hans karaktärer och det känns att jag känner dem när jag avslutar boken. Det är riktigt roligt och spännande att följa Niklas på hans resa, hans vardagsbekymmer och funderingar kring livet och dess mening samtidigt få följa hur han utvecklas mentalt.

Jag har läst en välskriven och ganska kort historia med ett bra språk som gör att den blir lättläst. Trots att boken bara är 191 sidor så har den ändå ett djup som ligger under ytan och skvalpar och som tar sig in i mitt medvetande.
I vanliga fall är detta en bok jag kanske inte valt själv men jag är glad att jag fick möjligheten att läsa den. 

En reflektion
Jag tror att André vill förmedla att vi alla kan utveckla oss och bli bättre medmänniskor oavsett förutsättningar och vad vi  har med oss i bagaget. 

Rekommenderas!

Om boken 

Vad händer när man ser allt utifrån och inte orkar engagera sig i något? Niklas jobbar som socialsekreterare men bryr sig för den sakens skull inte så mycket om sina medmänniskor. Han bor ensam. Lever ensam. Äter ensam. Han tycker sig vara ganska nöjd med sin tillvaro.
Niklas kollega Viola däremot är inbiten idealist och tror på det goda i allt och alla. Hans vän Jonathan tycker däremot att samhället har utvecklat en offermentalitet och att alla ska ta ansvar för sina egna liv. Niklas orkar inte ta ställning. För det angår ju inte honom. Eller?

Det angår inte mig är en samtidsroman som utspelar sig i Göteborg och Eskilstuna. Samhällsdebatten står som bakgrund för Niklas inre resa. De många samtidsreferenserna skapar en känsla av sammanhang, vilket gör att läsaren enkelt kan relatera till bokens handling och karaktärer.

Författare: André Petrisson
Titlel: Det angår inte mig
Utgiven avVisto förlag 

Betyg: 4🌟🌟🌟🌟
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.se 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar