fredag 29 oktober 2021

Matrix - Lauren Groff


Mina tankar 

När jag läste lite i förväg om boken så fastnade jag för den här meningen
MATRIX är en svindlande språklig läsupplevelse som fångar medeltidens magiska miljö av överdåd och äckel med en inlevelse som kryper under huden.

Och precis så var min upplevelse av boken. Det här är en berättelse om passion, tro och en del våld.
Den handlar om viljestarka kvinnor som går sina egna vägar.

Ett fantastiskt språk som är målande och mystiskt vilket ger boken ett bra driv. 

Matrix utspelar sig på ett nunnekloster där huvudpersonen döpts efter verklighetens Marie de France, som av många betraktas som en av medeltidens största poeter men vars liv är helt okänt. I Lauren Groffs tappning blir Marie de France en oemotståndlig amazonkvinna som med list och passion leder sina nunnor till ett liv i lust och överflöd undan illasinnade män och köttsliga frestelser. Det är en historieskrivning som är lika trovärdig som den är frestande och rolig. Bookmark Förlag 

Rekommenderas varmt

Boken

Marie de France är utslängd från hovet för att hon är för ful för att giftas bort.
Året är 1158 och hennes förtvivlan är lika intensiv som det tunga regnet, som smutsen och den överväldigande stanken av ruttnande kött och själar. Men när valet står mellan att begravas levande eller att rädda ett kloster som rids av svält och sjukdomar ser hon ingen annan utväg än att kavla upp ärmarna. Med list, mod och passion leder hon sina nunnor till ett isolerat liv i lyx och lust, undan farorna av illasinnade män och köttsliga frestelser.

 Med avstamp i verklighetens Marie de France ger romanen ett häpnadsväckande nytt perspektiv på kvinnor genom historien, och vår historia i stort.

Författare: Lauren Groff
Titel: Matrix 
Ljudbok: Katharina Cohen
Utgiven av: Bookmarkförlag
Omdöme: 🌟🌟🌟🌟

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar