måndag 4 oktober 2021

Bortom horisonten - Jojo Moyes

Mina tankar

En härlig roman i bästa feelgoodanda som bjuder på romantik, dramatik, svek och förvecklingar.
Den bjuder dessutom på krig och kärlek, äktenskap och familj, i en tid då konflikten mellan kärlek och plikt kunde innebära mer än ett brustet hjärta. 

Jag njuter av trevlig läsning men som ibland dippar lite och den känns kanske i längsta laget. Att befinna sig på ett fartyg i över 500 sidor kan bli lite väl mycket. 

Jag läste på webben att Bortom horisonten är en av Jojo Moyes mest älskade romaner, och att den bygger på verkliga historiska händelser som även har påverkat hennes egen familjs historia. Den gavs ut på svenska första gången
2006 under titeln Brudskeppet.

Boken

Året är 1946, och det är dags för krigsbrudarna, de tusentals kvinnor som gift sig under kriget att korsa Atlanten för att återförenas med de män som nu återvänt hem från kriget. Skeppet går från Sydney, Australien, och 650 brudar inleder en dramatisk resa.
Med på båten finns bland annat den snobbiga Avice, som anser sig för fin för de tre andra kvinnorna hon delar den trånga hytten med. Den gravida Margaret är en bondflicka som vill göra alla till lags. Den unga levnadsglada Jean vill helst festa och ger sig ganska snart ut på farligt vatten. Den kyliga, gåtfulla sjuksköterskan Frances håller sig mest för sig själv, inget vet att hon bär på en hemlighet.

Trots att de är mitt ute på havet lyder starka etikettsregler. Män och kvinnor hålls åtskilda från varandra på olika däck. Men regler är till för att brytas, och under resans gång sprider sig en osäkerhet bland de unga brudarna. Äktenskapen som oftast ingåtts i all hast under kriget är inte alltid de mest stabila. Och ett enda ödesdigert telegram från brudarnas män med familj kan innebära att de blir avsatta i närmaste hamn för att därefter skeppas tillbaka till Australien.

Författare: Jojo Moyes 
Titel: Bortom horisonten
Förlag: Printz Publishing
Omdöme 4 🌟🌟🌟🌟
Bokus
Ljudbok : Gunilla Leining (Storytel)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar