måndag 24 februari 2020

Jag, Kinsi. Den bortkomna flickan - Kinsi Eid

En otroligt gripande skildring om en liten flickas resa från sitt hemland Somalia till att efter många strapatser komma till Sverige. Hur illa hon behandlats under hela sitt liv från att ha varit en mycket rädd liten flicka som blev lämnad av sin mamma till en lite äldre flicka som inte ville annat än känna sig älskad och trygg. En fasansfull historia som berör och som får mig att undra hur många fler som varit tvungen att genomgå samma helvete som Kinsi.

Det är en väldigt naken berättelse som ibland känns mer som en enda redogörelse över minnen som Kinsi nu äntligen tagit tag i och börjat bearbeta.
En oerhört stark historia som inte kommer lämna dig oberörd. 
Handling
Kinsi är bara ett litet barn när hon tvingas fly utan sin familj från inbördeskriget i Somalia. En kvinnlig släkting förbarmar sig över henne, men släktingens avsikt visar sig vara något helt annat... 
Boken griper tag i läsaren genom författarens minnesanteckningar hopbundna av ett självutlämnande och naket språk.

Utdrag ur boken:
Den här heta eftermiddagen yrde öken omkring, jag letade efter mamma men fick sand i både ögon och näsa.

"Mamma", vrålade jag, det sved i ögonen.

Hon kom springande, lyfte upp mig och viftade bort sanden med sin gula sjal.

När jag vaknade nästa morgon höll hela familjen på att packa, kanske tänkte jag att det var dags att flytta igen, vi var ju nomader, jag minns inte. Mamma höll mig hårt i sin famn mitt i alla röra. Efter en stund ställde hon ned mig på den brännande marken igen. En främmande kvinna tornade upp sig, tog mig i handen och så gick mamma. Jag såg henne försvinna som rinnande sand i vatten.

"Mamma, mamma, mamma", skrek jag gråtande medan hennes doft bleknade bort i takt med fotstegen. Kinsi är bara ett litet barn när hon tvingas fly utan sin familj från inbördeskriget i Somalia. En kvinnlig släkting förbarmar sig över henne, men släktingens avsikt visar sig vara något helt annat...

Boken griper tag i läsaren genom författarens minnesanteckningar hopbundna av ett självutlämnande och naket språk.

Tack Tegar förlag och Kinsi för att jag fått läsa boken.

Författare: Kinsi Eid
Titlel: Jag, Kinsi. Den bortkomna flickan 
Utgiven av: Tegar förlag
ISBN 9789151907802
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läs även andra bloggar om boken
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar