torsdag 20 februari 2020

Dödskaravanen - Mats ErasmiesVilken debutroman. Jag har fått läsa om en händelse som jag inte hade en blekaste aning om har inträffat. Ett stycke svensk historia som har kommit bort tack vare den stora emigration till Amerika.
Men den här romanen tar oss med på en annan emigrationsresa, den till Brasilien.

Dödskaravanen är en fiktion som bygger på verkliga händelser, en stor eloge till Mats som verkar veta vad han skriver om, en gedigen research har nog legat bakom då såväl historien, platser som människoöden känns trovärdiga. Jag hade dock önskat att miljö- och personbeskrivningarna hade varit lite mer detaljerade jag fick inte riktigt till den rätta känslan i vissa delar av boken.
Det är en oerhört fascinerande och gripande berättelse och jag gråter många gånger tillsammans med dessa arma människors livsöden. De lämnar Sverige med löfte om gratis och bördig mark och om förhoppningar om ett bättre liv i det avlägsna landet Brasilien men istället hamnar de i något som man kanske kan anse vara än värre än Sveriges arbetslöshet och fattigdom. Det var nog inte grönare där på andra sidan jordklotet.
Läs den här om du är intresserad av en annan sida av svensk historia och resan som kom att kallas för Dödskaravanen, följ människorna som utvandrarna till Brasilien.
Ett gripande historia som förmedlar såväl glädje, sorg men även en hel del hoppfullhet och budskapet jag tar till mig blir att aldrig ge upp sina drömmar.
Jag har som tur är redan del två står och väntar på mig och det ska bli ett nöje att sätta tänderna i den.

Handling

Arvid och Anna lämnar Fattigsverige 1891 för att söka lyckan i Brasilien, himmelriket på jorden som visar sig vara helvetet. Många dör redan på resan dit och i de tillfälliga lägren råder stor misär, sjukdomar och svält. Det tar ett år innan de överlevande svenskarna slutligen når sin destination, men först tjugo år senare har Dödskaravanen kommit fram på riktigt.

Historien om Arvid, Anna och alla de andra svenskarna som sökte ett nytt liv är en relativt okänd berättelse från vårt förflutna som har skrämmande likheter med det som nu händer i vår omvärld med miljontals människor på flykt. En historia om lidande men också om människans förmåga att hitta glädjeämnen och övervinna till synes oöverkomliga hinder.

Dödskaravanen är en fiktiv roman som berättar den sanna historien om svenskarna som ville skapa sig en ny framtid i ett annat land.

Tack Hoiförlag och Mats för recensionex.

Författare: Mats Erasmies 
Titlel: Dödskaravanen
Utgiven av: Hoiförlag 
ISBN:9789176970584
Betyg:4🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus  & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se


Storytel: Johan Hson Kjellgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar