tisdag 18 februari 2020

Ljuskällan - Hanna Landahl


Det här är en bok om att tänka ett varv till och att våga ta steget. Anna börjar ifrågasätt familjens sätt att leva och när hennes man Staffan vill riva ut ett fullt funktionsdugligt kök får hon nog. Anna övertalar sin familj att det är dags att börja leva mer klimatsmart och de bestämmer sig att göra ett försök.
En berättelse som manar oss alla till eftertanke och på att fundera på en del val vi gör, kanske vi inte behöver ta bilen varje dag, kan det fungera att ta cykeln?
Hanna är bra på att skapa karaktärer som är väldigt trovärdiga, de har både bra och dåliga sidor.
En mycket välskriven bladvändare som är lättläst, charmig och mysig. Dessutom med ett djupare budskap som ligger helt rätt i tiden och som manar till eftertanke. Jag både skrattar och blir berörd precis som jag vill bli när jag läser en feelgoodroman.

Handling
Men, alltså, inget wifi? sa han och stirrade på henne. Vad fan ska vi säga till barnen om denna totala katastrof? Men Staffan, sa Anna och tryckte hans slappa hand. Det är väl ändå ingen katastrof? Alltså allvarligt talat? Jo, sa han. Jag tror faktiskt att det är precis vad det är. En stor jävla naturkatastrof.

Staffan och Anna gör så gott de kan. I sin relation, på jobbet och som människor som just nu råkar leva på den allt varmare planeten Jorden. I alla fall så tycker Staffan det, men hans fru börjar tvivla. Skulle inte en annan livsstil kunna vara bra inte bara för klimatet, utan också för dem själva? När Anna av en slump besöker ekobyn Ljuskällan känner hon sig efter månader av nedstämdhet mer tillfreds än på länge. Och Staffan vill såklart också leva mer hållbart. Fast kanske mest av allt se Anna le lite oftare. Så ekobyn kanske ändå kan vara precis vad deras familj behöver? Väl installerade i det röda torpet känner sig Anna som hemma direkt medan Staffan gör sitt bästa för att hantera biodlaruppdraget och invånarnas självgodhet. Kan ekoby-modellen verkligen vara lösningen på världens alla problem? Och han får allt svårare att tåla Adrian, byns händige grundare som Anna verkar tillbringa allt mer tid med. Kommer deras äktenskap att stå pall för den nya tillvaron? Och kan man verkligen leva utan wifi?


Författare: Hanna Landahl
Titlel: Ljuskällan 
Utgiven av: Bokförlaget polaris
ISBN: 9789177952213
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟


Finns hos: Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel: Kerstin Andersson

Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar