fredag 7 februari 2020

Alma och papegojmysteriet & Alma och flyghunden Otto - Kristina Collén


En fin, varm och väldig mysig berättelse om tjejen Alma med två A, som har autism och ADHD. Almas diagnos är skildrad på ett fint sätt som gör att hennes personligheter med superkraft gör henne till en tjej man vill hänga med.
Mormor har en betydande roll i berättelserna och visar med mycket kärlek Alma hur speciell hon är. Ett annat mysigt inslag är den lilla figuren som bara Alma kan se, den lilla övernaturliga kraften hon ärvt efter sin 
gammelmorfar Ansgar.

Jag tror att boken hade vunnit på att ha lite bilder. När barnen är i den åldern som boken vänder sig till vill de gärna att det ska finnas bilder att kunna titta på och diskutera utifrån texten. I alla fall är det min erfarenhet från tiden som lärare i åk 1 -3 men även från tiden med mina fyra barn.


HandlingAlma och papegojmysteriet
Almas två A, A som i autism och A som i ADHD gör Alma speciell. Speciellt bra på vissa saker. Som att lyssna. Och på att vara detektiv. Alma är också djurens väktare som mormor säger och när den operasjungande papegojan Jack försvinner är det bra att Alma finns där. Under jakten på papegojan håller det dock på att gå riktigt illa. Kanske kan Alma nu få användning för den magiska kraft hon just upptäckt att hon har ärvt från sin gammelmorfar Ansgar?

Handling
Alma och flyghunden Otto
Det är ett kraftigt åskoväder i mormors skog när det plötsligt hörs ett högt brak. Har åskan slagit ner? Det visar sig vara ett alldeles speciellt flygplan som har kraschat. Ett plan som ska visas upp på Flygets dag kommande lördag. Flygkapten Vera bryter benet i olyckan och kan inte vara till mycket hjälp. Det blir en kamp mot klockan. Ska finurliga Alma med två A, som i autism och ADHD, hitta den viktiga silvernyckeln och få planet flygklart i tid? Och vart har egentligen flyghunden Otto tagit vägen? Boken är en fristående fortsättning på Alma och papegojmysteriet.

Tack Kristina för recexFörfattare: Kristina Collén
Titlel: Alma och papegojmysteriet & Alma och flyghunden
Utgiven av: Idus förlag
ISBN: 9789175778075 & 9789188964649
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟
Ålder: 6 -9 år
Finns hos Adlibris & Bokus
Boken hos Idus Förlag
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Läs även andra bloggar om boken


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar