tisdag 6 september 2022

Hemligheternas Ö & En augustinatt - Victoria HislopHemligheternas Ö 
Alexis Fielding reser till Grekland för att söka sanningen om sin mors historia, en sanning som alltid hållits dold för henne. Men hon reser också för att hitta svaren hon söker om sitt eget liv. Resan leder henne till Spinalonga, en liten ö utanför Kretas kust som fram till 1957 var en spetälskekoloni.

Dit skickades de drabbade i exil, utan hopp om att någonsin få återvända hem. Det visar sig snart att ön präglat kvinnorna i Alexis släkt under flera generationer. Alexis mormors mor Eleni drabbades av spetälska och tvingades lämna sin man och sina två små döttrar. 
Barnen växte upp i Spinalongas skugga och kom att välja olika vägar för att hantera förlusten. 

Men deras öden förblev tätt och tragiskt sammanflätade. När Alexis dyker allt djupare in i de hemligheter som familjen så länge försökt förneka, tvingas hon inse att deras historia, misstag och mod, i allra högsta grad kan ha förmågan att påverka hennes egen framtid.

En augustinatt
"Språket är realistiskt och okomplicerat i en väl fungerande översättning. Berättelsen ger en känsla för tiden där detaljerade beskrivningar av vardagsliv skapar närvaro." BTJ

25 augusti 1957. På den lilla ön Spinalonga utanför Kretas kust stängs slutligen spetälskekolonin som varit hem till drabbade under många år. I byn Plaka samlas folket för att högtidlighålla dagen men festligheterna tar en oväntad och våldsam vändning med förödande konsekvenser för de närvarande. Två familjer slits isär och för innevånarna i Plaka lämnar tragedin ett outplånligt minne. Att försonas med sin historia kräver ett högt pris men kanske kan deras framtid resa sig ur askan av det förflutna?

En augustinatt är den efterlängtade uppföljaren till den internationella bästsäljaren Hemligheternas ö.

Det här är två böcker som jag till en början hade väldigt svårt att komma in i men jag är så glad att jag gav dem en riktig chans, för kära nån så bra de båda var. 
De här berättelserna berörde mig oerhört och de gav mig en redig lektion i historia. Jag hade ingen aning om denna Ö och hur spetälskan härjade där. 

Det har varit mycket intressant att få in inblick i farsoten spetälsa och hur den påverkade människorna som kom i vägen för eländet. 
Språket är finstämt och de grekiska miljöerna är magiska. 
Den här berättelsen kommer stanna kvar länge hos mig.

Jag har även lyssnat när jag pendlar till jobbet och Lisa Werlinder är en ny uppläsare för mig som läser fantastiskt.

Titel: Hemligheternas Ö & En augustinatt 
Författare:Victoria Hislop 
Omdöme: 📙📙📙📙📙


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar