fredag 30 september 2022

Diamantögat - Kate Quinn

Den oförglömliga berättelsen om historiestudenten som blev en av andra världskrigets största hjältar

Året är 1941 och i Odessa studerar den ensamstående mamman Mila Pavlitjenko historia och roar sig med sina vänner. Men när Tyskland invaderar Sovjetunionen vänds hennes tillvaro uppochner. Hon lämnar allt och ansluter sig till Röda armén för att strida vid fronten. Det dröjer inte länge förrän hon förvandlas från en flitig student till en ökänd och fruktad prickskytt.

När nyheten om hennes trehundrade träff gör henne till en nationell hjältinna förs Mila från slagfälten till Amerika för en goodwillturné. Omtumlad anländer hon till Washington D.C., där hon oväntat blir vän med Eleanor Roosevelt. Men vistelsen tar en tvär vändning när en gammal fiende dyker upp ? och Mila tvingas slåss i vad som visar sig vara hennes livs viktigaste strid.


Diamantögat är baserad på den ukrainska prickskytten Ljudmila Pavlitjenkos liv och är en fascinerande berättelse om en mamma som blev soldat och hur hon under sitt alias Lady Death kom att påverka historiens gång.


Jag gillar Kate Quinns sätt att ta sig an starka kvinnor från historien och hennes sett att porträttera dem. Hon får dem att bli så levande och trovärdiga vilket gör romanen mycket spännande.  Diamantögat är väl skriven med en bra story som berör. 
Det enda jag hade svårt med var hoppen i de olika tidsepokerna, det blev rörigt till en början men det gick bättre ju längre jag läste.

Titel: Diamantögat
Författare: Kate Quinn
Ljudbok: Gabriella Boris
Förlag: Harper Collin Nordic
Omdöme: 💎💎💎💎

Adlibris Bokhandel
Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar