söndag 29 augusti 2021

Ingen skulle få veta - Anna Kansell

Mina tankar
En mycket stark och gripande bok som belyser ett svårt ämne som är så oerhört viktigt att belysa om och om igen.
Jag är fullständigt övertygad om att vi alla känner någon som lider av någon form av psykisk ohälsa. Så varför är det så oerhört svårt att tala om det. 

I den här boken "Ingen skulle få veta" berättar författaren om sin egen uppväxt med en mamma som led av psykisk ohälsa, en sjukdom som skulle döljas för omvärlden och självklart skulle det stanna inom familjens sfär.


Det här är en stark och väldigt utlämnade berättelse där Anna berättar naket och utan omskrivningar hur hon upplevde att växa upp som barn och ung vuxen med rädsla, ångest och frustration över sitt liv och skräcken över i vilket skick mamma skulle vara när hon kom hem från skolan.

Det finns även många ljusglimtar som Anna lyfter som hon har haft med sin mamma, pappa, syster men framför allt mormor.  
Annas throw back till min egen uppväxt med Abba, Baccara och Starlet gör ju inte saken sämre. Och alla de brevvänner man hade och dagboksskrivandet. Det är verkligen hög igenkänningsfaktor på det.

Det här är en trovärdig och sorglig berättelse som jag önskar att alla tar sig tid att läsa och att det får oss att titta oss omkring och uppmärksamma tecken på personer som kanske visar att något är på tok. VÅGA ställa den där obekväma frågan när du misstänker något. det kan vara det som är den avgörande frågan för just den personen den dagen. Någon som ser, någon som vågar vara jobbig. Någon som bryr sig.

Boken
Ångesten var ständigt närvarande i vårt hem. Ibland slumrande och osynlig, ibland uppblossande med full kraft. Den passade inga tider. Skoningslöst klampade den på, nästlade sig in i mammas huvud och tog ingen hänsyn. Inte till henne, inte till oss andra.


Hur är det att leva i en dysfunktionell familj som låtsas vara fungerande, där yta och konvention betyder allt? Och vad händer när dörren till den fina villan har stängts, då mammans ångest och utbrott styr familjen med järnhand?


Ingen skulle få veta är en berättelse om skuld, skam och psykisk ohälsa, dolda under en välputsad yta i en svensk småstadsidyll. Berättelsen skildrar en flickas uppväxt med en psykiskt sjuk mamma i en, på ytan, lyckad familj.

Tack Anna för att du frågade om jag ville läsa.

Författare: Anna Kansell 
Titel: Ingen skulle få veta 
Utgiven avCalidris förlag
Omdöme:💚💚💚💚💚

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar