onsdag 25 augusti 2021

Slottsbranden & Nattjakten - Anna- Karin Karlsson


  

Mina tankar
Jag har fått chansen att läsa de här trevliga barnböckerna med ett historiskt berättarperspektiv. Sättet att använda saga och fakta är perfekt och gör att man dras med samtidigt som man får kunskap om olika händelser i Sveriges historia. 
Illustrationerna är härliga och jag gillar att en färg genomsyra hela berättelsen som en tanke. 
I slutet finns även en liten fakta del om just det äventyret som boken har handlat om.
Den är lagom lång som högläsningsbok, bilder ger även utrymme för att diskutera.

En serie som jag som lärare helt klart skulle använda i mina lektioner om jag hade de åldrarna.
I de båda böckerna får barnen kontakt av ett väsen från den nordiska folktron som på något sätt hjälper till i det äventyrliga uppdrag som barnen ska utföra.
Böcker
Genom tiden är en serie historiska äventyr som utspelar sig runt om i Sverige.

I Slottsbranden besöks Vadstena. Äventyret utspelar sig på 1300-talet, då det fanns riddare i Sverige och då en brand skadade Folkungaättens palats i Vadstena. Ruinerna låg sedan gömda i 600 år bakom klostrets murar.

Det är sommarlov och Saga och Emil vill hellre bada än att följa med mamma till Vadstena klostermuseum.

Det kanske blir superspännande, säger mamma.
Ingen av dem anar hur spännande det kommer att bli.

Mitt under rundturen upptäcker Saga och Emil att de förflyttats i tiden. Klostrets rum är utbytta mot stora slottssalar. Och istället för nunnor är det riddare de möter i korridorerna. Plötsligt ropar någon att elden är lös! Ska Saga och Emil hinna rädda pojken som sitter oskyldigt fängslad, innan lågorna når tornet?


I Nattjakten besöks Glösa. Äventyret utspelar sig för 5000 år sedan, på stenåldern, då många människor var jägare. I Glösa finns både fångstgropar och hällristningar bevarade från den här tiden.

Det är sommarlov och Saga och Emil har följ med mamma till Glösa, byn mellan Östersund och Åre, där många hällristningar från stenåldern finns.

- Äntligen ett ställe ni är imponerade av redan från början, skrattar mamma när de kliver in i hyddan.

Men den roliga utflykten förvandlas snart till en otäck mardröm. Plötsligt har Saga och Emil förflyttats genom tiden och upptäcker att ett barn försvunnit. Barnet har krupit iväg från hyddan, rakt mot de stora fångstgroparna, som älgarna snart ska jagas ner i. I fjärran hör de hur jägarna förbereder jakten. Kommer Saga och Emil att hinna rädda barnet innan det är för sent?

Tack för fina böcker 

Titel: Slottsbranden & Nattjakten 
Serie: Genom Tiden (del 3& 4)
Författare: Anna-Karin Karlsson
Ålder: 6-9 år
Förlag: Spejaförlag  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar