fredag 27 augusti 2021

De fyra vindarna - Kristin Hannah

 

Mina tankar
Vilken bok, jag är helt mållös. Jag är stum. Jag är tom. Jag är gripen. Den här starka boken har satt ett sådant avtryck hos mig så jag måste nog smälta den innan jag kan börja på en ny bok.
Den är såväl ångestladdad som hoppfull. Den är gripande och fylld av kärlek över generationer.
Den är enastående berättad med fantastiska miljöskildringar. Du förflyttas snabbt till det storm och sandpinade Texas. Du kan till och med  känna sanden i munnen och den vånda och förtvivlan som Kristin Hannah med bravur förmedlar. Sättet som Kristin dessutom beskriver människorna, deras klädsel, djurens eländighet och framför allt kvinnornas uthållighet, deras vänskap och deras makalösa styrka är så briljant att man sällan läst något bättre.
Jag har gråtit, jag har förundrats och jag har sträckläst. 
Säger bara...

Missa för tusan inte den här. Den hamnar absolut på årets topp 5 lista, utan tvekan. 

Boken
I De fyra vindarna berättar Kristin Hannah om en kvinnas kärleksfulla kamp för att rädda sin familj från undergång. När deras gård, mitt under 1930-talets depression, även drabbas av förgörande torka och heta sandstormar återstår inget annat än flykt …


Dalhart, Texas, 1921. Tjugofemåriga Elsa Wolcott har tillbringat åratal i påtvingad ensamhet i sitt rum i familjens stora påkostade villa. Båda hennes systrar är gifta, men Elsa har än så länge bara funnit kärleken i böckernas värld. I hennes ålder anses det för sent att finna en make.

Elsa längtar bort från den sömniga småstaden där allt tycks styras av de män som tjänar på skörden av traktens vidsträckta vetefält. Hon har tagit mod till sig och bett sin förmögne far om att få studera på college i närmsta större stad, men har bara fått hånfulla svar.

När hon en het sommarkväll smiter hemifrån, iklädd en egenhändigt designad sidenklänning, och styr stegen mot Dalharts enda dansställe, möter hon den unge lantbrukarsonen Rafe Martinelli. Plötsligt är det som om alla hennes önskningar slår in. Hon har drömt om detta så länge hon kan minnas. Nu händer det. En man frågar om han får älska henne …

Lonesome Tree, Texas, 1934. För Elsa Martinelli, som bor tillsammans med maken Rafe och deras båda barn, tolvåriga Loreda och sjuårige Ant, på svärföräldrarnas gård i Lonesome Tree, en bit utanför Dalhart, har världen förändrats totalt. Liksom miljontals andra har familjen drabbats av depressionen som följde på börskraschen 1929. Och nu börjar även skördarna slå fel, de torkar bort i den olidliga värmen och både grödor och hus slås sönder av den ena heta sandstormen efter den andra.

Livet på gården blir omöjligt. Och en dag har även Elsas äktenskap förtvinat. Plötsligt står hon ensam med ansvaret för familjen. Varje dag är en kamp för överlevnad och Elsa ser ingen annan utväg för sig och barnen än att ge sig av mot drömmarnas land, Kalifornien.

Men Elsa är inte ensam om att fly västerut. Hennes lilla familj delar öde med tusentals andra, och hade hon anat vilka umbäranden som väntar hade hon kanske aldrig gett sig av …

Tack snälla Marie Jungsand för att du frågade om jag ville läsa.
Titel: De fyra vindarna 
Författare: Kristin Hannah
Förlag: Albert Bonnier förlag
Ljudbok: Anja Lundqvist
Omdöme: 5 📙📙📙📙📙+++++

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar