måndag 9 augusti 2021

Roskoden - Kate QuinnMina tankar
En roman som jag sparat på ett litet tag för jag vet att börjar jag läsa Kates böcker så slutar jag inte förrän den är slut. Roskoden är en diger bok på drygt 600 sidor och det tar ju sin lilla tid att ta sig igenom. 
Jag har därför valt att lyssna på stora delar av boken i samband med min flytt då många timmar gått åt till att flyttpacka och packa upp. 
Och ja, jag sträcklyssnade och läste om vartannat. 
Vi får följa med de tre huvudpersonerna och se hur det var att arbeta på Bletchley Park. Där tränas de tillsammans med Storbritanniens främsta hjärnor, för att knäcka de tyska militära koderna.
Som alltid skriver Kate med härliga person- och miljöbeskrivningar och som vanligt känner jag mig som en i gänget i boken och scenerna känns verkligen filmiska. 

Kate Quinn har en förmåga att skriva starka kvinnoporträtt som verkligen känns äkta och det gör att boken känns ytterst trovärdig. 
Roskoden är en roman som enligt mitt tycke har allt en historisk roman ska ha. Väl underbyggd intrig, lite kärlek och lite sorg. Men inte minst massor av härlig spänning. 
I "slutet av boken anges vilka verkliga personer de tre huvudpersonerna är grundade på. Författaren berättar också vad som är grundat på verklighet och vad som här fantasi.

Missa inte de två tidigare som Kate har skrivit, läs mina tankar i tidigare inlägg.
Kodnamn Alice och Jägarinnan  De är två riktiga pärlor.

    
Boken
Året är 1940 och England förbereder sig för strid mot nazisterna. Tre väldigt olika kvinnor, Osla, Mab och Beth, kallas till den hemlighetsfulla egendomen Bletchley Park mitt ute på den engelska landsbygden. Där tränas de, tillsammans med Storbritanniens främsta hjärnor, för att knäcka de tyska militära koderna.

Men kriget, förlusterna och hemlighetsmakeriet sätter deras oväntade vänskap på prov, och de slutar som bittra fiender.

Efter kriget, 1947, under förberedelserna för kronprinsessan Elizabeths bröllop, får två av dem ett krypterat meddelande. Det visar sig att det fanns en förrädare på Bletchley Park, någon som står dem nära. Osla, Mab och Beth tvingas mot sin vilja att samarbeta igen, för att knäcka en sista kod och avslöja vem förrädaren är.

Tack för recex

Titel: Roskoden 
Författare: Kate Quinn
Ljudbok: Maria Lyckow 
Förlag: Harper Collin Nordic
Omdöme: 🌹🌹🌹🌹🌹

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar