tisdag 24 november 2020

Intervju med illustratören Anders NilssonTack Anders, illustratör, för att du vill svara på mina frågor och för att du Sara,skrivit böckerna om Birger. Jättekul att ni vill sponsrar i mitt adventslotteri med den urmysiga boken om Det lilla storsjöodjuret Birger letar överallt. 

 Vem är du? Beskriv dig med tre ord
 Kreativ, effektiv, snäll


Vilka böcker har du illustrerat? Varför ska mina följare läsa?
Jag har illustrerat de åtta böckerna i serien om Birger - det lilla Storsjöodjuret.


Böckerna skrivs av min fru Sara Strömberg och vi ger ut dem på vårt eget förlag Nestorville.
Man ska läsa våra böcker för att Birger är en riktigt skön filur som är full av bus men är väldigt snäll.
Och för att han är ett Storsjöodjur. Det är det inte alla som är :)
Lånar ett citat från BTJ: ”Har du inte upptäckt Birger än? Gör det!"


Läs mina tankar om boken i mitt blogg inlägg  Betyg: 5 🐟🐟🐟🐟🐟

Varifrån har ni fått inspiration till Birger?
Figuren Birger skapades av mig år 2000 som ett rent illustrationsuppdrag för Turistbyrån I Östersund.
Beställningen var ”ett storsjöodjursbarn" som skulle användas för att på ett lite enklare sätt lära barn mer om det välkända Storsjöodjuret, och i marknadsföringen av Jämtland. Resultatet blev en liten grön och skön kille som fick sitt namn via en tävling i Länstidningen. 

Birger användes för detta ända fram till 2008 då jag och Sara kände att det var dags att göra en barnbok av honom. Och eftersom Birger främst användes för marknadsföring var vår ursprungliga tanke att boken skulle kunna bli en populär souvenir för turister, varför vi också gav ut den på norska och tyska.
Vi kunde dock inget om att göra barnböcker, så vi utgick helt enkelt från oss själva och försökte göra en bok som vi och våra barn skulle gilla. När den väl gick till tryck var vi helt övertygade om att vi skulle ha minst halva upplagan kvar i förrådet resten av livet.

Det visade sig dock snabbt att vi hade fel, och att vi skapat något som var lite mer än bara en souvenir. Det var inte turister som handlade, utan jämtlänningar. 
Den första boken sålde slut omgående och vi fick trycka nya direkt. Nästan som om det fanns ett uppdämt behov. Därefter har det bara rullat på, och idag är Birger inte bara en lokal företeelse utan lika uppskattad av barn i hela Sverige. 
Vi nyper oss fortfarande i armen :)


4 När kommer nästa bok? Kan du berätta något om den?
Vi brukar släppa en ny bok vartannat år, och eftersom vi släppte ”Birger letar överallt” i slutet av oktober kommer vi nu att enbart njuta av det under 2021. Så för tillfället har vi inga tankar på nästa, men att den kommer törs vi lova. Vi har alldeles för roligt för att sluta nu.

5 Vilken barnboksförfattare/ illustratör är din förebild?
Vi läste väldigt mycket böcker för våra barn när de var små, och var Barbro Lindgren, Pernilla Stalfelt och Pija Lindenbaum. När det gäller barnboksillustratörer finns det många jag beundrar, men två av de jag håller högst är Jan Lööf och Pål Jansson. 

6. Berätta om en dold talang du har
Jag tänker lite så att om man inte känner mig är ju det mesta dolt. 
Men jag är en fantastisk curlare! Jag curlar hela familjen allt jag orkar, och är stolt över det! :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar