måndag 26 oktober 2020

Att färdas i motvind - Mats Haraldsson
Vilken fantastisk bok om livet i det gamla Sverige och om hur livet fungerade då. Det är en spännande historia och en tidsresa in i 1900 talets Sverige.
Ett gediget research arbete ligger bakom den här boken som är både intressant och historiskt givande, med tanke på de trevliga faktarutorna som är insprängda lite här och där.
Det är också intressant att läsa om de som först gav sig av till Amerika för att sedan återvända till Sveige. Att få del av deras upplevelser och funderingar.

Karaktärerna och miljöerna är fint beskrivna och Mats får mig att känna mig engagerad och jag vill hela tiden veta mer.
En fin och stark romandebut som jag verkligen kan rekommendera om du som jag älskar att läsa historiska romaner men även till dig som vill veta mer om Sverige och dess historia.

Tack Mats för recex.

Om boken

Att färdas i motvind är en historisk roman inspirerad av verkliga personers levnadsöden, men som blandar små delar fakta med stora delar fiktion. Boken tar läsaren med på en tidsresa från 1800-talets fattiga jordbrukssamhälle med daglönare och husförhör, fram till 1920-talets industrialisering och gryende välstånd.
Johan är en osäker ung man som emigrerar till Amerika i slutet av 1800-talet, mer eller mindre mot sin vilja. Mathilda lever ett hårt liv i en mansdominerad värld, men gör ändå det bästa av sin situation. Båda växer upp på den småländska landsbygden i en tid då man inte har några förväntningar på att få det bättre än sina föräldrar. Trots det finns det mycket dramatik och glädje i deras liv, men också stor sorg och smärta.
Hugo föds en generation senare och växer upp i en tid då samhället moderniseras och elektricitet och automobiler blir vardag. Han lockas att ta del av spännande äventyr i den stora världen. Men ska han våga?
Mats Haraldsson är född 1960 och uppvuxen i Växjö. Efter industriell ekonomutbildning i Linköping flyttade han till Stockholm. Under sin över trettioåriga karriär i en amerikansk koncern arbetade och bodde han i Stockholm, Paris, Houston, London, Bryssel och Salzburg. Han slutade som anställd 2018 för att ägna sig åt egna projekt. Mats är bosatt i Salzburg och detta är hans debutroman.

Författare: Mats Haraldsson
Titlel: Att färdas i motvind
Utgiven avBlue publishing
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos

Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar