onsdag 15 april 2020

Bli din egen hälsoingenjör - Ewa Meruk
"Är du ofta sötsugen? Trött? Har du envisa extrakilon? Det kan vara dina hormoner som är i obalans. Ewa Meurk var överviktig med förhöjt blodsocker. Men med hjälp av vanlig mat fick hon ett nytt liv. Nu vill hon hjälpa andra kvinnor att få bättre koll på sin hälsa. ”Kvinnor ska vara starka, pigga – och mätta”, säger hon." Tidningen Amelia  Läs gärna den intressanta artikeln i Amelia.
 


Ewa berättar hur hennes liv såg ut tidigare men för att vara mer exakt så hände något i hennes liv när hon var i 30 - 40 års åldern. Hon hade under en längre tid varit överviktig och ofta sjuk men framför allt var hon konstant trött.
vid den tiden kom hon i kontakt med Bitten Jonssons tankar om vissa människors sockerberoende och kolhydratkänslighet. Hon började att medvetet välja bort viss mat och Ewa började äta kött, fisk, ägg, smör, grädde. Alla lightprodukter, allt mjöl och nästan all processad mat fick stryka på foten. Och det vita giftet - sockret var ett minne blott.

Hon fick tillbaka sin livsenergi,och som grädde på moset var hon knapp aldrig sjuk längre, Lusten att vilja röra på sig kom åter och att springa återinfördes igen på hennes schema. Hon till och med sprang maraton och besteg Kebnekaise. Hon blev metabolt frisk.


Om boken
Det här är en riktigt bra bok om man är nyfiken på varför hälsa har blivit vår tids religion, dieterna vår bibel och smal är lika med frisk. Är det verkligen så det ska vara?

Jag läser på förlagets sida att den här boken är till dig som är trött på alla dieter, bantningstips, viktbesatthet och hälsoångest. Trött på att vara hungrig. Trött på att räkna kalorier. Trött på att bli beskylld för att ha dålig karaktär. För övervikt handlar inte om karaktär eller viljestyrka. Övervikt är en hormonell obalans där blodsocker, insulin och fettlever spelar en avgörande roll. Om du drabbats av denna obalans så ökar tyvärr även risken för att du drabbas av någon annan av våra moderna livsstilssjukdomar såsom diabetes typ 2, demens, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Den handlar om Metabol hälsa=viktnedgång, ökad energi, friskare liv!

Jag tycker den här boken verkar vara intressant så jag börjar bläddra i den och inser snart att den ställer några viktig frågor till mig. Hur blir man metabolt sjuk? Och vad kan den sjuke göra för att återigen bli frisk? Hur vet du att du är drabbad?
Svaret kommer snabbt, att jo vissa vet, fast det kanske inte är så enkelt för alla människor att se och veta hur det ligger till.

Självklart syns det på dem som har det i form av övervikt runt midjan, men sen kommer det kluriga, att på en del syns det inte.
Du måste alltså mäta för att veta. I boken kan du läsa hemligheten om att kunna må så mycket bättre.
Bitvis tyckte jag att boken blev lite svår att hänga med i och jag läste den i många olika omgångar. Jag hade önskat att det varit lite mer lättförståelig. 

I boken finns det några otroligt spännande recept
 som ska testas.


Författare: Ewa Meruk
Titlel: Bli din egen hälsoingenjör
Utgiven av: bladhbybladh
ISBN: 
9789188917270
Betyg: 3 🌟🌟🌟

Finns hosBokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Läs även andra bloggar om boken


1 kommentar:

  1. Det verkar som författaren Ewa Meurk, äter/förordar LCHF, Stenålderskost och Atkinsdieten, dvs mycket fett och lite kolhydrater. https://sv.wikipedia.org/wiki/Low_Carb_High_Fat Om boken bitvis är svår att läsa, skulle jag inte vilja köpa den, då det finns mycket litteratur av LCHF osv. Jag rekommenderar istället Näringsmedicinska Uppslagsboken av Peter Wilhelmsson https://kurera.se/kategori/naringsguiden/
    https://www.adlibris.com/se/bok/naringsmedicinska-uppslagsboken-9789163337161

    SvaraRadera