tisdag 16 februari 2021

Längs den lila linjen - Deepa Anappara

Jag hade stora förväntningar på den här boken och jag tror jag måste erkänna att jag nog ble lite besviken.
Även om boken är läsvärd och den engagerar så fattades något och den var rätt rörig och hoppig.
Jag la bort den för att kanske inte läsa klart men hur det än var så tog nyfikenheten överhand och nu är den utläst.

Plus för boken är att Deepa Anappara skriver målande det känns många gånger som man är med där i handlingen och det tycker jag är ett bra betyg.

Det här är en berättelse baserad på verkliga händelser, om utsatthet och kamratskap och om religiösa motsättningar. Men även om hur det kan vara att leva i dagens Indien. Och ja, den gör avtryck. 
Jag tycker alla indiska begrepp som inte förklaras blir lite väl mycket för min smak. Bokens handling

Jai tittar på alldeles för många polisserier och tycker att han är smartare än vännerna Pari (fast hon har bäst betyg i klassen) och Faiz (även om han har ett riktigt jobb). När en skolkamrat försvinner bestämmer sig Jai för att dra nytta av sina nya kunskaper och lösa fallet. Pari och Faiz blir hans assistenter, och tillsammans ger de sig ut på jakt genom livliga basarer och trånga marknadsgränder som luktar kardemumma och stekhet olja. I bakgrunden skymtar storstadens glittrande ljus och lyxiga höghus. Även om Jais mamma jobbar i ett av dem känns det som en helt annan värld.
Men det som börjar som en oskyldig lek slår snart över i något långt allvarligare när fler barn från grannskapet försvinner. Jai, Pari och Faiz blir tillsammans tvungna att konfrontera vettskrämda föräldrar, likgiltiga poliser och rykten om barnätande djinner. När tragedin kryper allt närmare förändras deras liv för alltid. Längs den lila linjen, en berättelse baserad på verkliga händelser, är en oförglömlig roman om fantasi och mod, utsatthet och kamratskap, och en brännande skildring av Indien av idag.

Tack Polaris för recex.

Författare: Deepa Anappara
Titlel: Längs den lila linjen
Utgiven av: Polaris
Ömdöme: 💜💜💜

Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel Ebok

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar