onsdag 8 december 2021

Haven som skiljer oss åt - Gill Thompson

Mina tankar
Vilken stark bok Haven som skiljer oss åt är. Den är en av de i särklass bästa historiska romaner jag läst på väldigt länge. En fantastisk debutroman som är mycket gripande. Den är baserad på verkliga händelser från andra världskriget.

Efter andra världskriget skickades tusentals förmodat föräldralösa barn till Australien. Barnen tvingades överleva bäst de kunde i det nya landet. som bygger på verkliga händelser. 

Med ett språk som flyter på och med karaktärer och miljöer som beskrivs på ett sätt som ger en filmisk känsla gör att jag läser den här i ett svep. 
Jag förfasas, jag gråter och jag funderar. Men jag känner trots allt en glädje över människors idoga försök och att hopplösheten inte segrar. 
Rekommenderas varmt.
Tack för recex.

Boken

En kvinna skadas i en explosion i London 1941. Hennes hus är jämnat med marken och hon vandrar planlöst längs gatorna. Hon minns inte sitt namn, inte sin adress, inte vilket år det är. Det enda hon vet är att hon har förlorat något mycket värdefullt.

På ett barnhem väntar den femårige Jack på att hans mamma ska komma och hämta honom. Åren går och när mamman dödförklaras skickas han med ett fartyg till Australien. I det nya hemlandet blir inget som han trott. Hästgården han skulle bo på visar sig vara en fruktansvärd plats, och apelsinerna han skulle få plocka är utom räckhåll. Det som håller Jack vid liv är tanken på modern. Men hur ska hon hitta honom på andra sidan jordklotet?Titel: Haven som skiljer oss åt
Författare: Gill Thompson
Omdöme: 5💜💜💜💜💜

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar