tisdag 11 oktober 2022

Orm och stege - Maria Ernestam

Så var den där igen, minnesbilden av en sargad kropp i strandkanten med måsarna skriande kring huvudet. Vad hände egentligen där på ön? Ville jag ens veta?

En grupp ungdomar träffas varje sommar i Vallerås. Sedan barnsben har de svetsats samman i en vänskap som de tror övervinner allt.

Men sommaren 1978 blir annorlunda. Ortens församling får en ny pastor som trollbinder dem och stämningen försämras, saker hemlighålls och gamla oförrätter gör sig påminda. Det slutar i en katastrof ute till havs.

Fyrtio år senare dör ännu en i det gamla gänget. Han efterlämnar en önskan om att begravas i Vallerås och de forna vännerna träffas igen. Men mötet blir spänt och Ingrid, som aldrig glömt vad hon var med om den gången, stannar kvar för att söka i det förflutna. Var det en olycka? Varför sprack gemenskapen? Vem ljög för vem? Och var de verkligen ensamma på ön den där natten?Orm och stege är en spänningsroman som utforskar hur långt vi är beredda att gå för att skydda dem vi älskar. Det är en gripande berättelse om ett gängs uppväxt och barndom. Deras kärlek till varandra, deras vänskap, kärlek men även sorg som de bearbetar under hela sitt liv.
Det är en långsam berättelse fast med ett fint driv, en röd tråd som håller mig på helspänn och med en krypande spänning och vemod berättar Maria på ett fantastiskt sätt.
Jag har även lyssnat på mina promenader och kan verkligen rekommendera Hanna som läser mycket bra!

"Språket är vackert och poetiskt, utan att för den skull tappa driv. Vännernas somrars magi och starka gemenskap skildras finstämt" BTJ


Författare: Maria Ernestam
Titel: Orm och stege
Utgiven av: LB förlag
Omdöme: 5 🐍🐍🐍🐍🐍

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar