lördag 7 maj 2022

Skilsmässan - Moa HerngrenBea och Niklas lever ett bekvämt liv på Östermalm i Stockholm. Men efter ett ganska bagatellartat gräl försvinner Niklas hemifrån. Bea tror att han när som helst ska komma hem, bara han lugnat ner sig. Men timmarna går och ingen Niklas kommer.

Under dagarna som följer fortsätter han att hålla sig borta. Och ilskan växer hos Bea. Så här beter man sig inte efter ett långt äktenskap, med två döttrar. Hon tar barnen och åker till Niklas familjs sommarställe på Gotland. Bara för att han har en livskris ska det inte gå ut över deras semester.

Men när det kommer fram att han träffat en annan ställs allt på sin spets. Han är inte intresserad av att försöka lösa krisen, utan han vill skiljas. Hur kan han vara så känslokall och oresonlig efter alla år tillsammans?
Men kommer verkligen skilsmässan som en blixt från klar himmel? Är alltid den som lämnar den onda? Vad kommer fram när man börjar skrapa på ytan?
Moa Herngren skildrar i Skilsmässan än en gång mästerligt de tabun som finns i relationer och de känslor som vi kanske inte pratar om så ofta. Precis som i succéromanen Svärmodern beskriver hon hur situationer kan uppfattas så totalt olika och om hur små händelser i vardagen kan växa till oöverstigliga hinder.

Mina tankar
Jag säger bara oj oj oj. MOA DU ÄGER! 
Svärmodern var bra men Skilsmässan är ytterligare ett strå vassare. 

Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva min upplevelse för den är på så många olika plan. Allt från extremt mycket igenkänning till tankar som: nej men gör inte så och det där ska jag undvika göra.

Som sagt det är lätt att applicera mycket av det som upplevs av såväl Bea som Henrik. Trots att jag inte är man så känns Moas sätt att beskriva Henriks känslor så genuint äkta och hon sätter ord på det med så stor precision att man lätt kan förstå och till och med känna. Moa lyckas på ett träffsäkert sätt porträttera personernas känslor och tankar så man verkligen känner med dem. Eller att det blir lätt att ifrågasätta varför de känner som de gör.

Jag gillar greppet att man får läsa båda personernas perspektiv och syn på det som sker i deras liv. Det ger en mer förståelse för vad som händer omkring dem och en djupare förståelse för situationen. 

En bok med ett djup och som är både sorlig och tänkvärd. Den ger i alla fall mig många känslosvallningar och funderingar. 

Varning för hög igenkänning i mycket oavsett om man är skild eller inte eller om man har ett bra förhållande eller inte. Ibland insåg jag att en del av det jag läste faktiskt är som om Moa skrev om mig och mitt äktenskap. Men inte för att vi har det dåligt utan för att det är så lätt att ta varandra förgivet och att glömma bort att att se varandra och kanske bara sätta sig ner och reflektera och diskutera. 

En relationsroman som du inte får missa och jag förstår varför den är nominerad till årets bok.
Tack Norstedts förlag och Moa för att jag fick läsa den här fantastiska boken.
Läs även tidigare boken Svärmodern Läs gärna mina tankar.Bokprataren: Svärmodern - Moa Herngren


Författare: Moa Herngren
Titel: Skilsmässan
Ljudbok: Charlotta Jonsson
Utgiven av: Norstedts förlag
Omdöme: 🌟🌟🌟🌟
🌟

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar