onsdag 12 januari 2022

Allt för dig - Josefine Schygge


Mina takar
Ibland tycker jag att det är så svårt att sätta ord på en upplevelse. För det är precis det den här boken handlar om. En upplevelse på många plan. 

Boken behandlar ett svårt ämne och dessvärre har många fått uppleva detta på nära håll, att de med skyddad identitet alltid är på sin vakt med en ständig rädsla för att de ska bli hittade.

Det är en oerhört välskriven roman om kvinnomisshandel och om förföljelse. Den är fylld av ångest och obehag, om utsatthet och hämnd. Men samtidigt förmedlar den styrka och hopp.
Boken har ett bra språk, där både nu och då perspektivet binds ihop på ett snyggt sätt. 

Bitvis är den så obehaglig att läsa att jag blir tvungen att lägga undan den ett tag och ta in det jag läst och låta det smälta. Jag tillhör inte de som varnar för sträckläsning utan jag uppmanar dig att ta god tid på dig och se till att vara beredd på att den kryper in under skinnet och att den kan ge obehagliga känslor. MEN den är så väl värd att läsa. Den griper tag i dig och du kommer inte att bli besviken.

Så har skriver BTJ om boken
”Med korta kapitel, flera berättarperspektiv, ett språk med flyt och en suggestiv stämning som sakta trappas upp, blir detta en spännande bladvändare. ... Boken är välskriven, karaktärerna levande med såväl goda som mindre bra sidor, och miljöskildringarna över den vackra sommarön är målande. En kuslig, obehaglig spänningsroman om utsatthet, otrygghet, hämnd och kvinnomisshandel.”

Tack Josefine och John Häggblom för att jag fått förhandsläsa den här fantastiska boken.
Mitt omdöme blir en stark 4: det hade blivit en solklar 5:a om den inte hade stannat av lite där i mitten och om slutet inte kändes lite väl snabbt. Med såklart nu är ju det mina tankar som vanligt. 🙏

Boken

Malin bor på vackra Visingsö med sin man och sina två söner. Hon driver en populär blogg där hon visar upp sitt perfekta liv - för perfekt tycker en del. När Elma som lever med skyddad identitet behöver en tillfällig bostad får hon bo i Malins gårdshus. Men Elmas närvaro får Malin att känna obehag, den utsatta kvinnan påminner henne om de fasor hon själv upplevt i det förflutna. Dessutom börjar mystiska saker hända runt Malin och hennes familj - det är som om någon iakttar henne. Inbillar hon sig, eller har mannen som en gång hotade att förstöra hennes liv, mannen hon har flytt ifrån, kommit tillbaka?

Titel: Allt för dig 
Författare: Josefine Schygge
Förlag: Bokförlaget forum
Omdöme: 💜💜💜💜+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar