torsdag 3 november 2022

Djävulen och det mörka vattnet - Stuart Turton


Året är 1634 och Samuel Pipps, världens främste detektiv, forslas ombord på ostindiefararen Saardam. Fartyget ska föra honom till Amsterdam där han ska avrättas för ett brott han kanske - eller kanske inte - begått. I sällskap har han sin lojala livvakt, Arent Hayes, som är fast besluten att bevisa sin väns oskuld. Bland de andra passagerarna finns Sara Wessel, en adelskvinna med en hemlighet.
Men fartyget har knappt hunnit komma ut på öppet hav förrän resan börjar förgiftas av djävulskap. En märklig symbol dyker upp på seglet. En död spetälsk tycks röra sig över däcken. Boskap dör i natten. Och dessutom hör passagerarna en fasansfull röst viska till dem i mörkret. En röst som utlovar tre oheliga mirakel, följda av en massaker. Onda krafter rör sig över fartygets däck och sakta men säkert får de resenärerna att vända sig mot varandra.
Med Pipps fängslad är det bara Arent och Sara som kan lösa mysteriet. En gåta som är kopplad till mörka hemligheter i passagerarnas förflutna - och som nu hotar att sänka fartyget och döda alla ombord.

En bok jag hade läst oerhört mycket gott om men som inte alls föll mig i smaken. Jag hade svårt att kom in iden och för mig var den rörig. Jag gav faktiskt upp trots alla fina lovord. 
Här kan du läsa några av dem:

Vald till en av årets bästa böcker av The Guardian, Daily Mail, Financial Times, The Independent & Amazon.com!
»Turton har hittat ett lysande recept för spänningsromaner, som dessutom låter sig varieras och får anrättningen att kännas som en nyhet för smaklökarna. Djävulen och det mörka vattnet är en roman som överraskar gång på gång och som håller läsaren i eggande ovisshet ända fram till det mörka slutet.« Betyg: 5 av 5 - Viktor Andersson, BTJ
»Fullkomligt fängslande thriller.« New York Times Book Review

»Jag blir glatt överraskad ända fram till slutet.« Leif-Rune Strandell, DAST Magazine

Titel: Djävulen och det mörka vattnet - Stuart Turton
Författare: Stuart Turton

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar