söndag 17 januari 2021

RÄVEN – I RUSETS SKUGGA - ANNELI SÄRNBLAD PEDERSON

Mina tankar
Gripande och avskalad berättelse som manar till eftertanke. Om att våga ställa frågor och inte blunda när man ser något som inte stämmer. Oavsett om det är alkohol-, tablettmissbruk eller andra typer av ohälsa.
Efter jag läst sista sidan hamnar jag i många olika frågeställningar och tankar.
Finns det någon jag kan hjälpa?
Har jag blundat för någons problem av bekvämlighet?

Boken skickar ut många viktiga signaler, dels att jag kan hjälpa men även att det faktiskt finns hopp där i mörkret.
Vi måste våga öppna våra ögon och våga se när det behövs, ge kärlek och stötta och därmed inge hopp.

En bok jag rekommenderar alla att läsa och reflektera över. Jag tänker att den vore kanon att använda i en bokcirkel.

Hennes framtidsutsikter såg lysande ut. Som riksdagsledamot och med vänner och familj som brydde sig, kunde det väl inte bli mycket bättre, tänkte många. I Mollys inre var det däremot kaos, vilket hon under längre tid hanterat med alkohol och tabletter. Till slut föll hon. Hårt. Snart befann hon sig på behandlingshem, långt från Stockholmsliv och riksdagsstol. ”Räven – I rusets skugga” av Anneli Särnblad Pederson är en delvis självupplevd berättelse som nu ges ut av Förlagshuset Siljans Måsar. (källa: siljansmåsar)


Bokens baksida

Hon faller från hög höjd. Och hårt.

Molly kapitulerar inför sitt alkohol- och tablettmissbruk. Hon har nått den avgrundsdjupa botten och ber till slut om hjälp. Trots att många i familjen och vänskapskretsen anser att hon är kunnig och har lyckats i väldigt mycket, känner hon sig fullständigt misslyckad. Alkoholen och tabletterna blev lösningen. Trodde hon. Snart befinner hon sig på behandlingshem, långt från sin stol i riksdagshuset.

Vägen till ett liv utan missbruk blir lång och knagglig. På behandlingshemmet tvingas hon vara ärlig mot sig själv, och mötena med de andra olyckssyskonen ger henne perspektiv på sitt liv. Utmaningen för dem alla är att våga se sanningen i vitögat, släppa skammen, förlåta och börja älska sig själva, med fel och brister – där det svåra inte är att ta det sista glaset, utan att aldrig ta det första igen.

Trots alla böcker och tv-program som görs om beroendesjukdomar, lever ändå skulden och skammen kring missbruk kvar i samhället. Berättelsen har inslag av självupplevda händelser, och författarens hopp är att boken ska kunna bidra till fler diskussioner om sjukdomen.

Författare: ANNELI SÄRNBLAD PEDERSON
Titlel:  RÄVEN – I RUSETS SKUGGA 
Utgiven av: Förlagshuset Siljans måsar
Betyg: 5 💜💜💜💜💜
Finns hos
Adlibris Bokus & Siljansmåsar 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar