lördag 2 januari 2021

Dinas bok - Herbjørg Wassmo


En vackert skriven historisk roman som tog lite tid att läsa. Ibland tyckte jag att den var lite väl högdragen i språket och jag tappade fokus men i slutänden var den väl värd att ta sig igenom.
Det är en fantastisk och gripande bok om Dina som är en otroligt kvinna ur många olika perspektiv, dessutom en kvinna som går sin egen väg. 
Vi bjuds på många olika personligheter och extremt fantastiska och målande miljöskildringar från en svunnen tid.
Ta dig tid och läs den.
 
Om boken
När Dina är fem år gammal inträffar en fasansfull olycka som kommer att prägla hennes liv och förfölja henne för alltid. Dina får skulden för sin mors död och hennes far vill inte veta av henne. Händelsen gör Dina stum, och inte förrän i mötet med musiken många år senare återfår hon talförmågan. I den nordnorska fiskebyn är hon en udda figur, och hon växer upp till en kvinna som inte är som andra. Dina går sin egen väg och vägrar att foga sig i 1850-talets snäva kvinnoroll. Personerna omkring Dina utmanas, förvånas och förtrollas av henne. Hon drivs av omättlig lust och nyfikenhet. Samtidigt som hon är en utsatt människa har hon en hämningslöshet som ger henne stor makt över människorna i hennes omgivning. Dinas drivkrafter är desamma som Gamla testamentets kompromisslösa rättesnören om hämnd, synd och skuld. Det övergivna barnet blir en farlig kvinna.


Dinas bok är en episk berättelse om en stark kvinna, avtecknad mot den norska naturen med havet och sjöfarten i fokus. Boken utspelar sig främst i den lilla nordnorska kustorten där Dina driver ett handelshus, och i bokserien får man följa utvecklingen då 1840-talets fiskeby växer och moderniseras. Omvärlden kan anas vid horisonten – motståndet mot unionen med Sverige, Krimkriget och kontakterna med Danmark på andra sidan havet.

Tack Historiska media för recex.

Författare: Herbjörg Wassmo
Titlel: Dinas bok
Utgiven avHistoriskamedia
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Historiska Media, Bokus  & Adlibris
Storytel: Julia Dufvenius 
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig2 kommentarer:

 1. Den här serien är jag så nyfiken på. Historien påminner om en teveserie jag såg för länge sedan, om en flicka som genom en olyckshändelse var orsak till att mamman ramlade ned i en gryta med lut, är det samma historia?

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj
   Jag vet faktiskt inte men det måste jag undersöka. Ha en fin dag Elisabeth 💚

   Radera