onsdag 5 juni 2019

Spionen - Paulo Coelho


Oj, vad jag såg fram emot att få läsa om den ökände spionen Mata Harie, men så besviken jag blev. Jag läste och läste och läste, jag trodde att NU kommer det, det där om spioneri. Men nähä, jag måste säga, det kom aldrig.Det minsta jag fick läsa om, var just om spionen Mata Hari.

Spionen är berättad ur Mata Haris perspektiv och den baseras på verkliga händelser och hennes sista brev som hon skrev veckan innan avrättningen. 
Den här historien är ända värd att läsas då den ger mig insikt i Mata Haris liv och det var ju spännande, men framför allt annorlunda. 

Den berättar om hennes livsöde och hur hon gick emot alla konventioner och regler som gällde för den tiden. Hon levde helt efter sitt tycke och smak, vilket förstås inte sågs med blida ögon. Hon var en självständig kvinna i ett samhälle där de flest kvinnor inte hade någon rätt att bestämma någonting, allra minst om sitt liv. Men det gjorde hon! 

Spion var Mata Hari rent tekniskt, både åt fransmännen och tyskarna, men hon levererade aldrig någon hemlig information. Åtalspunkterna var tunt underbyggda.
– Mata Hari var en av våra första feminister, säger Coelho. Hon motsatte sig den tidens manliga fördomar och valde istället ett oberoende och okonventionellt liv. Vi kan dra lärdomar från hennes liv än i dag där anklagelser från de mäktiga fortfarande kostar oskyldiga deras liv. Vid sin avrättning, arkebusering av exekutionspatrull, såg hon på patrullen, vägrade ögonbindel och yttrade de numera berömda orden
“Jag är redo”.
– Hennes enda brott var att vara en självständig kvinna, säger Paulo Coelho.(Källa Bazar)
Sammanfattningsvis: En annorlunda men välskriven bok som är väldigt lättläst, men som inte riktigt fångade mig. Det känns som den inte riktigt kommer igång. 

Om boken:
När Mata Hari anlände till Paris hade hon inga pengar. Snart hyllades hon som stadens mest eleganta kvinna. En dansös som chockade och underhöll publikskaror; en kurtisan som trollband den tidens rikaste och mäktigaste män, och anförtroddes deras hemligheter.
När Mata Hari anlände till Paris hade hon inga pengar. Snart hyllades hon som stadens mest eleganta kvinna. En dansös som chockade och underhöll publikskaror; en kurtisan som trollband den tidens rikaste och mäktigaste män, och anförtroddes deras hemligheter.
Men när paranoian eskalerade i det krigförande Frankrike började Mata Haris livsstil dra till sig misstankar. 1917 greps hon i sitt hotellrum på Champs-Élysées och anklagades för spionage.
Genom Mata Haris sista brev, skrivna inifrån fängelset, återger Spionen den oförglömliga berättelsen om en kvinna som vågade bryta mot sin tids konventioner, och fick betala ett högt pris.
Jag vet inte om någon kommer att minnas mig i framtiden. Om det blir så, vill jag inte betraktas som ett offer, utan som en kvinna som vågade bryta ny mark och betalade priset hon måste betala utan rädsla.

Författare: Paulo Coelho
Titlel: Spionen
Utgiven avBazar förlag
ISBN:9789170284878
Betyg: 2🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar