söndag 2 juni 2019

Den rosa nallebjörnen - Lea Awring BamroatTack Lea för att du gav mig möjligheten att läsa din skildring på hur det är att vara på flykt från sin trygghet i Iran, från allt man har och från alla man känner. Från den lilla rosa nallebjörnen.

Din fantastiska berättelse berör mig på djupet och du ger mig som läsare en obeskrivlig insikt på HUR det faktiskt kan vara att vara på flykt.
Du fängslar mig med dina beskrivningar på hur din familj under lång tid fått lida, känna skräck och dödsångest men även en del goda minnen, då ni träffat en del goda människor under er strävan att få finna ro och frid. 

Sammanfattning: Bok som berör och upprör, som jag gråter till när jag läser men som jag inte kan lägga ifrån mig. Välskriven debutroman som alla borde läsa för att få förståelse för hur livet kan vara när man är på flykt.


" Vid dörren möts vi av en vakt som släpper in oss och leder oss till vår våning via hissen. I hissen får jag syn på en liten flicka i spegeln. Ansiktet är blekt, det svarta håret är rufsigt och klänningen har blivit smutsig av att ha suttit på vägkanten. Ögonen är så sorgsna. Jag ser inte ett barn titta tillbaka från spegeln, det är en bruten själ som stirrar på mig. Det sticker till lite när jag ser tjejen i spegeln. Hon är så svag, så liten. Hon är ledsen, ögonen vädjar om att få hjälp. Jag ser hur hon vill fly långt härifrån.

Runtomkring i spegeln syns flickans föräldrar, bröder och en vänlig själ som sträckt ut en hand. Ändå är hon hopplös, ensam och övergiven. Det är som om ingen annan är där och hon försöker hitta hem. Det gör ont att stå kvar, jag vill omfamna den här sorgsna människan som bär på så mycket sorg. " sid.129


Den rosa nallebjörnen är Lea Bamroats gripande debutroman. Den är baserad på de dagböcker och brev som hon skrev under den tid som hon var på flykt med sin familj. 


Under flykten möter hon sin egen dödlighet flera gånger. Hon ser på medan hennes bröder blir beskjutna framför hennes ögon, maktlös att kunna rädda dem. 
Flyktingar lever under de mest förfärliga omständigheter som är svåra att föreställa sig. Boken ger insyn i hur det verkligen är att vara en av de mest utsatta grupperna på jorden.
Som läsare får du följa med familjen som, trots knapphändiga förberedelser, tvingas ta sig över de kurdiska bergen i riktning mot en okänd destination. Resan kantas av krig, fattigdom och andra prövningar som för alltid kommer att prägla familjens liv. 

Resan utspelas under 1990-talet då bland annat Sverige tog emot en del människor som flydde undan krig i Mellanöstern. Leas berättelse sätter ord på hur det är att vara ett barn som tvingas växa upp alltför snabbt i en värld där det ofta inte verkar finnas annat än ondska. Trots att allt ibland känns hopplöst, lyckas hon alltid hitta ljuset i mörkret.
smakprov.se


Författare: Lea Awring Bamroat
Titlel: Den rosa nallebjörnen
Utgiven avNoaförlag
ISBN:9789177019954
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
AdlibrisInga kommentarer:

Skicka en kommentar