måndag 24 augusti 2020

Ek - Frida Andersson JohanssonFridas språk gillar jag skarpt och för att inte tala om hur hon lyckas blanda nu och då på ett superbra sätt.
Hon skildra vardagen där det övernaturliga på ett helt naturligt sätt kommer in och det riktigt kryper under skinnet på mig. Till slut vet man inte var verkligheten tar slut och fantasin börjar.  

På Vasamuseet inträffar många mystiska och konstiga saker när Disa gör ett jobb på regalskeppet. De oförklarliga händelser blandas med Disas vardagliga bekymmer dels på hemmaplan men även på arbetsplatsen.

Boken håller mig i ett järngrepp från början till slut med ett bra tempo. 
Jag är vanligtvis inte så förtjust i det övernaturliga men i den här boken funkade det hyfsat bra. Jag slutade i alla fall inte att läsa. 
Jag tycker att Frida har ett mycket personlig och annorlunda sätt att skriva på och det tog ett tag innan jag var med i matchen men sedan var det bara racerfart in i mål. 
Ett extra plus för ett läckert omslag samt för att jag fick lite mer kunskap om regalskeppet Vasa.


Handling 


1625. Nio ekar förs på slädar över Mälarens is. De har fällts för att användas i bygget av rikets nya stridsskepp, Vasa. På en av slädarna vilar liket efter en man, ett offer för de olyckor som tycks följa i de nio ekarnas väg.I en låda i Vasamuseets magasin i Stockholm förvaras en skulptur snidad i ek från Mälardalen. Disa Kassman och hennes unge kollega Greger Andersson får i uppdrag att restaurera den trasiga skulpturen som haft formen av en vildman. Disa försöker balansera sitt jobb på Vasamuseet med en älskarinna, en hjälpbehövande make och sjuka föräldrar. Men stressen hon känner inför restaureringsarbetet är inte normal. Det dröjer inte länge förrän hon blir som besatt av skulpturen.
När flera otäcka händelser inträffar på museet växer pressen. En vakt försvinner spårlöst och finska turister gör ett makabert fynd i en av utställningsmontrarna. Ombord på Vasa hittas blod. Disa litar inte längre på sig själv, Greger är rädd för sina egna tankar. Och i skogen vid Mälaren börjar nio döda ekar grönska mitt i vintern.
Många miste livet då Vasa sjönk. Nu vill någon att fler ska dö.

Tack Modernista för recex.
Författare: 
Frida Andersson Johansson 
Titlel: Ek
FörlagModernista
Betyg: 4🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus & Adlibris
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
bokbloggar.se

2 kommentarer: