måndag 24 augusti 2020

Jag.Har.Inga.Ord.Kvar - Anna Bergfors


Tack Anna för att du ville att jag skulle läsa din fina prossamling där du berättar hur det är att vara anhörig till en missbrukare

Den här samlingen av fina, djupa och tänkvärda texter gick rakt i i hjärtat på mig. Jag stannade upp vid ett flertal tillfällen och försökte förstå och sätta mig in i hur det skulle vara om något av våra fyra nu vuxna barn hade hamnat i detta helvete. Men jag finner inga ord för hur jag skulle reagera eller känna, det tror jag ingen kan.


Anna beskriver på ett fint och ömt sätt men samtidigt med en frustration, ångest och hopplöshet hur hon har tacklat och fortfarande gör att ha en son som är missbrukare.
Realistiskt säger hon att "denna prosasamling inte hjälper min son ur sitt missbruk men den hjälper mig att andas."

Anna har skrivit samlingen för att hon hoppas att den ska hjälpa andra anhöriga att förstå att man inte är ensam och att det inte finns något rätt eller fel i hur man känner eller inte känner i ett anhörigmissbruk.


Jag fastnade för några rader 
"Jag vill att du ska släppa alla känslor av skam och skuld för det är inte anhörigas fel att missbrukaren missbrukar."

Häftets baksidetext
De fina illustrationerna har Annas mamma konstnärinnan Ann - Margret Johansson Pettersson målat och de är så rätt till texterna.

Denna prosasamling föddes ur mitt behov av tröst.
Mitt behov av att sätta ord på mina känslor utifrån min vuxnes sons missbruk.
Orden tröstar mig och jag hoppas att mina ord även ska ge dig tröst.
Med dessa ord vill jag att du ska förstå att du som anhörig inte är ensam och det finns inget rätt eller fel i hur vi känner och vad vi känner.

Din anhöriges missbruk handlar inte om dig. Även om det såklart påverkar dig och det vi anhöriga måste göra för att leva ett anständigt liv är att förhålla oss till detta, att hitta strategier som funkar för oss.

Vi kommer använda olika strategier men Du har rätt att leva ditt liv som du önskar, du har rätt att inneha huvudrollen i ditt liv.

Denna prosasamling hjälper inte min son ur sitt missbruk men den hjälper mig att andas.


Titel;Jag. Har. Inga. Ord. Kvar.
Författare: Anna Bergfors
Mjukband 
40 sidor
Förlag: Books on Demand
Finns att köpa hos BOD Adlibris och Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar