måndag 5 december 2022

Befriaren - Tina N Martin

Läraren Eva Vendel hittas död, hängande i en takkrok. Det är ett spektakulärt brott, någon har spikat två tjocka spikar genom händerna efter att ha tagit hennes liv. Varför mördas en kvinna, som inte tycks ha några fiender, på det viset? Kort därefter kidnappas en diabetessjuk liten flicka från sin förskola.

Många år tidigare tas en sårig familj emot hos en frireligiös församling i Norrbotten. Pastor Mattias Selberg och hans fru Ellenor öppnar famnen och hemmet på Paradisgården för den lilla familjen. Ett hopp tänds, men verkligheten kommer ikapp och tycks omöjlig att värja sig mot.

Kriminalinspektör Idun Lind är den som måste hitta svaret på varför kvinnan har mördats. Tillsammans med sin närmaste kollega på avdelningen för grova brott, den alltid lika skeptiska Calle Brandt, börjar hon gräva i något som är långt mer komplicerat än de tidigare ställts inför. Samtidigt som utredningen pågår, startar också en kamp mot klockan för att hitta den kidnappade flickan.


Jag träffade Tina på bokmässan i Göteborg i höstas och fick med hennes böcker hem vilket jag är mycket tacksam för. Nu har jag läst klart debutroman Befriaren som är en stark, välskriven och oerhört spännande kriminalroman. En berättelse där konsekvenserna av en kontrollerande och våldsam förälder når långt in i framtiden. Och där frågan om vuxenvärldens ansvar mot barnen ständigt är närvarande.


Det här är en riktigt bra debut och Befriaren är den första delen i en planerad bokserie. Jag gillar hur Tina lyckas få ihop de olika berättelserna slut på ett oförutsägbart sätt.
Den här är en bok som verkligen når upp till epitetet bladvändare. Rekommenderas varmt.


Del två heter Åskmakaren 

Titel: Befriaren
Författare: Tina N Martin
Ljudbok: Lo Kauppi 
Förlag: Bokförlaget Polaris
Omdöme: 📙📙📙📙

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar