onsdag 5 maj 2021

När bergen sjunger - Nguyen Phan Que Mai

Mina tankar
En historisk händelserna som jag ärligt inte hade någon som helst koll på. I den här berättelsen fick jag inblick i landets kultur och miljöer. Författaren ger oss det genom att använda sig av ordspråk och en vackert beskriven natur. Jag får läsa om kärlek med även om sorg längtan och död. Jag tycker mycket om den här familjeskildringen och dess sätt som den både belyser mormodern och barnbarnets perspektiv.
En läsvärd bok och jag kan bara säga att När bergen sjunger är en bok som lär mig mycket och som kommer att stanna kvar hos mig för en lång tid.

Boken 
Hanoi, 1972. En flicka och en mormor klamrar sig fast vid varandra när amerikanska bomber dånar utanför deras improviserade skydd. Flickans föräldrar har gett sig iväg för att utkämpa det krig som sliter itu både hennes land och familj.

Medan hon väntar på att föräldrarna ska återvända gör mormodern allt i sin makt för att skingra barnbarnets tankar. Hon berättar sina väl bevarade hemligheter och ger flickan ovärderliga lektioner om livet, inte bara hur man överlever utan hur man lever med mod, heder och medkänsla i behåll.

Genom flickan och mormodern tas vi med på en oförglömlig resa genom Vietnams smärtsamma 1900-talshistoria. Vi fylls av deras trots och beslutsamhet, av deras hopp och oväntade glädje.

Nguyên Phan Quê Mai föddes i Vietnam 1973 och blev under sin uppväxt vittne till krigets förödelse. Hennes böcker har publicerats i ett tiotal länder och förärats en rad utmärkelser. När bergen sjunger är en starkt berörande roman om komplicerade familjerelationer, och en briljant skildring av Vietnams turbulenta historia: från den franska koloniseringen, uppdelningen av Syd- och Nordvietnam, Vietnamkriget och hela vägen fram till idag. Men den är lika mycket en bok om glädje, trots och beslutsamhet. Och om hoppets osannolika kraft. 

Författare: Nguyen Phan Que Mai
Titlel: När bergen sjunger 
Utgiven av: Historiska media
Omdöme :4 💛💛💛💛
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig
Storytel: Anna Maria Käll

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar