onsdag 20 december 2023

De utvalda - Helena Kuvicek Boye

En välkänd Malmöprofil hittas mördad i hissen i ett nybyggt lägenhetshus i Västra hamnen. Han har ett märkligt brännsår över munnen. Martin ”Gulte” Guldström från Malmöpolisens specialgrupp för grova brott är en av de första på plats, och det som till en början framstår som en urspårad konflikt mellan två grannar visar sig snart vara något betydligt större.

Vid Stockholmspolisens avdelning för grova brott toppar Truls Reimer statistiken över uppklarade fall, men hans buffliga attityd uppskattas inte av alla. Då klagomålen blir för många får han ett erbjudande om förflyttning till Malmö, och hans chef gör det klart att det inte är ett alternativ att tacka nej.

Psykologen Kattis Olsson har lagt jobbet som profilerare på hyllan. Numera arbetar hon på en samtalsmottagning och försöker hantera livet som ensamstående mamma. Men när hon blir tillfrågad om att hoppa in i sin gamla roll och hjälpa polisen att ringa in gärningspersonen som brännmärker män i Malmö, kan hon inte motstå erbjudandet. Ganska snart inser dock Kattis att hon behöver köra en parallell utredning utan att informera sin nye chef. Ett beslut som kan få katastrofala följder om det visar sig vara fel ...

Jag gillar hur Helena har byggt intrigen och det finns flera olika tänkbara gärningsmän och villospåren ger mig huvudbry. Hennes miljöbeskrivningar och karaktärer känns trovärdiga och jag gillar Kattis Olssons mänskliga karaktärsdrag. Truls däremot är en riktigt sliskig typ, men behövs i storyn. Det är en riktigt bra kriminalroman som är nervkittlande och kryper in under skinnet.

Det ska bli intressant att följa Kattis, Truls och gänget i Malmö.

Titel: 
De utvalda 
Författare: Helena Kuvicek Boye
Ljudbok: Jessika Liedberg
Förlag: Norstedts

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar