söndag 16 april 2023

Smultronhyllan - Birgitta Bergin”Så du lämnar ditt liv som firad författare för att torka gamlingar i rumpan?”
”Nej, jag lämnar mitt liv som författare som hatar offentligheten och deadlines och kreativitetsångest för att istället arbeta med människor som behöver mig. Om det någon gång innebär att torka någon i rumpan så är det okej för min del.”

Agnes är en framgångsrik författare, men livet i rampljuset kväver henne. Hon bestämmer sig för att ta tag i sin gamla dröm om att få vara till nytta och glädje för andra och tar jobb på äldreboendet Smultronhyllan. Det är ett välfungerande och trevligt ställe, men allt kan bli bättre och Agnes bubblar av idéer om hur man kan göra livet mer meningsfullt för de äldre. Men den nye chefen Malcolm, eller Mallis som personalen kallar honom, verkar vara fast besluten att sätta käppar i hjulet för Agnes.

Nyfunna arbetskamraten Cleo tycker att det är dags för den nyskilda Agnes att ge sig ut på dejtingmarknaden. Det dröjer inte länge innan Benny dyker upp i hennes liv, och allt går väldigt fort. På ett par dagar har Benny flyttat in hos Agnes och tar alltmer kontrollen över hennes liv. Hon kämpar med att bolla relationen med Benny, kampen för de äldres rättigheter och det lågintensiva kriget med Malcolm. Agnes börjar gräva efter bakgrunden till det som sker runt omkring henne men det hon finner tvingar henne att rannsaka sig själv. Till slut drabbar insikten henne: hon måste stå upp för det hon tror på, oavsett följderna.

Mina tankar

En varm berättelse om äldre människors önskan om att ha en röst hörd. Hur arbetsrelationer kan stärkas när man strävar mot ett gemensamt mål och hur stark vänskap ger styrka, mod och trygghet. 
Som vanligt finns Birgittas styrka genom hela boken, hennes sätt att skildra karaktärer och miljöer är magisk. Den här vill jag se på film!
En riktigt bra historia som bjuder på fart humor men som ändå har en allvarlig underton och som får mig att tänka till.

Författare: Birgitta Bergin 
Titel: Smultronhyllan
Utgiven av: Piratförlaget
Ljudbok: Gunilla Leining

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar