tisdag 13 juli 2021

Härliga barnböcker x 4 - Idusförlag

Tips 1
Ålder 3 - 6 år
Marta och det klappande hjärtat
Annika Jeppsson & Emma Ganslandt

Boken
Marta och Philly har en toppendag. De ska gå på 70-årskalas hos pensionärskompisen Gösta och håller på att fixa världens bästa present!
Mitt i allt fix dyker plötsligt sura tanten i port nummer 5 upp. Marta har varit rädd för henne så länge hon kan minnas.
Men saker och ting är inte alltid som de verkar och kanske finns det även något som kan göra sura tanten glad?


Mina tankar
Den sura tanten kan kännas läskig till en början tycker barnbarnet men efter hand känns det sakta men säkert bättre. Illustrationerna är mycket fina och det finns mycket att prata om och man hittar många trevliga detaljer.
Det är trevligt att Marta och Phillys kompisar är äldre det gör det så mysigt och det ger bra dimensioner och diskussioner.Tips 2
Ålder 3 - 6 år
Bobo och bebissmitaren
Ulrika Hjort & Emelie Engblom Molin
Idusförlag

Boken
Idag är det festival i parken med ansiktsmålning och hoppborg! Bobo vill att farmor skyndar sig, så de kommer först i kön. Men att passa en busig bebissyster är svårt märker Bobo. Det är ju så många barn i parken. Tänk om Bebisgull försvinner! Och när farmor tittar bort en sekund hinner Bebisgull smita ...


Mina tankar
En mysig berättelse om Bobo, farmor och bebisgull. Härliga bilder med fina färger som passar fint till texten.
Det kan kännas väldigt läskigt att bebisen smiter och försvinner men sedan när allt slutar väl känns det bra igen och då vill man läsa boken igen.
Läs också den första boken om Bobo och Bebisgull:Tips 3
Ålder 3 - 6 år
Turfågeln
Lotta Ekman
Idusförlag

Boken
Tänk dig att du precis har fått nya vantar. Det är de finaste vantarna man kan tänka sig. Men så tappar du den ena. Vad gör du då med den andra? Och hur gör man om man blir glad och ledsen på samma gång? Klarar man sig verkligen med en enda vante?Läs gärna
Mina tankar
En mysig liten bok om att tappa bort saker och att först bli lite ledsen för att sedan bli glad när allt ordnar sig. En berättelse om fina vänner som hjälper till och om att inte tappa hoppet. Men inte minst om att dela och vara vänner är så bra.
Fina bilder med mjuka fina färger lagom med text.Tips 4
Ålder 0 - 3 år
Hålla hand
Anna Nordin & Christine Tomtlund
Idusförlag

Boken
En pekbok för de minsta om allas lika värde, fast på ett litet barns nivå. Vi är lika trots att vi är olika och att vi ska hålla ihop - allihop.

Boken är upprepande så att barnen vet vad som komma skall och samtidigt lär den barnen om djurens händer . Den har vackra och detaljerade bilder, annorlunda än många andra pekböcker. Här finns mycket att upptäcka och prata om.

Mina tankar
En liten rar och gullig pekbok om att vara lika fast olika.
Väldigt rena och vackra bilder men enkel och korta texter. I den här boken får vi lära oss vad de olika djurens händer/tassar kallas och varje sida börja med Hålla...
Hålla handen, hålla tassen...
Jag personligen har lite svårt för pekböcker som är tryckta på vanligt papper. Det uppmanar inte barnet att läsa själv. Jag vill ha kartong.
Det är papperssidor i boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar