söndag 25 juli 2021

Tre finfina böcker för vår yngre läsare

📕

Tips 1

Titel: Iskungen Författare: Henrik Nilsson Thelander Förlag: vistoförlag 9 - 12 år

Boken

Den natten låg Leia vaken. Hon tänkte på allt märkligt som hade hänt de senaste dagarna. På snöovädret och pappas och Beas morbrors olyckor. På snöfigurerna som hade blivit så verkliga och farmors förvåning när hon såg dem. Och på den där förvirrade tanten. Varför hade hon sagt så konstiga saker? Vem var Iskungen? Och vad menade hon med att det var han som hade tagit hennes pappa?

Iskungen är en äventyrlig spänningsroman och fantasifull saga om djup vänskap, kampen mellan liv och död och modet att våga möta sina rädslor.

Mina tankar

Boken följer en röd tråd och är fint berättad. Härliga karaktärer och en spännande historia. Berättelsen handlar om att möta sina rädslor och den beskriver även vikten av vänskap och att hjälps åt.

Det här en mysig, härlig spänningsroman för slukar åldern. Jag skulle rekommendera den som högläsningsbok och mysiga stunder. Hos mig stannar en känsla magi kvar efter jag läst klart. Du får en perfekt kapitelbok som är välskriven med korta kapitel.

📕

Tips 2

Titel: Besten och Betsy Författare: Jack Meggitt Philips Förlag: Bonniercarlsen 9 - 12 år

Boken

Ebenezer Tweezer är slät och rosig, men är i själva verket 511 år. På vinden bor en best som ger honom en magisk dryck. Men den är inte gratis. Besten vill varje år ha något speciell att äta ...

När Ebenezers femhundratolfte födelsedag närmar sig avslöjar besten vad som ska serveras: ett saftigt litet barn! Men så kan man väl inte göra? Eller kan man? Om det är ett riktigt vidrigt litet barn? Som Betty till exempel?

Mina tankar

En underbar bok som passar perfekt för de lite vanare läsarna eller varför inte som högläsningsbok. Den bjuder på härliga illustrationer, ett snabbt tempo med bra driv i berättelsen. Språket fungerar bra. Miljö och personbeskrivningarna är härliga. Många galenskaper och roligheter. Lite läskigt men på ett bra sätt.

De härliga illustrationer står Isabella Follath

📕

Tips 3

Titel: Ninjakatten Toto och den otroliga ostkupan Författare: Dermot O`Leary Förlag: Modernista 6 - 9 år

Boken

Andra boken om världens mest populära Ninja-katt

Den fantastiska, oövervinnliga ninjakatten Toto är tillbaka, coolare och mer uppfinningsrik än någonsin! Toto är nästan blind, men det har aldrig hindrat henne från att ge sig ut på storslagna äventyr. Den här gången har något verkligt KATT-astrofalt hänt: All ost i hela världen har blivit stulen. Följ med Toto, hennes bror Silver och deras bästa vän Catface på ett hemligt uppdrag för att lösa situationen.

Mina tankar

En mysig och rätt galen bok om ninjakatter som hittar på massor av hyss och tokigheter. Jag tror att den kan passa även barn från 6 år men då behöver man nog ha den som högläsningsbok. Det är en del svåra ord som man som vuxen kan behöva vara med och förklara. Dessutom är kanske kapitlen lite väl lång för nybörjare men för de lite äldre barnen är denna kanon. Den är även bra ur högläsnings synpunkt då det är många trevliga illustrationer av Nick East

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar