fredag 18 december 2020

Agatha Christie - En dos stryknin & Dolken från Tunis

  

Mina tankar 
Med tanke på tempot som är i alla deckare nu för tiden så är det rätt charmigt att som omväxling läsa en hederlig gammal pusseldeckare skriven av den bästa.

Miljöbeskrivningarna är super charmig och jag älskar det tidsenliga i böckerna såväl interiörer som exteriörer. 
För att inte tala om att få vara med och lägga pusslet att få vara med under hela tankeverksamheten. 

Ja det är ju det Agatha skrivit, en klassisk pusseldeckare där vi får följa Poirots jakt på den skyldige.
Små ledtrådar delges med inte allt för snabb takt och javisst nog kanske det är i långsammaste laget för mig. Men det har sin charm. Jag rekommenderar båda dessa om man vill ha en lugn och snäll deckare som man inte sitter med andan i halsen hela tiden.

Lite kuriosa:

 I boken En dos strykning så får vi för första gången även ta del av originalslutet som för första gången är översatt till svenska. 

Dolken från Tunis

Ett klassiskt låsta rummet-mysterium, där alla inblandade är lika övertygande oskyldiga – som skyldiga.
När en änka i byn King Abbot begår självmord börjar ryk­tena omedelbart florera. Det ena säger att hon mördat sin make, det andra att hon var utsatt för utpressning och det tredje att hon hade en affär med den rike Roger Ackroyd.

Redan dagen efter hennes död infaller nästa. Bakom den låsta dörren till sitt arbetsrum mördas Roger Ackroyd, efter att han fått ett brev som avslöjar vem det var som pressat änkan på pengar.

Hercule Poirot kallas in och läsaren hålls på halster om vem som begått dåden till dess att han ger oss den allra sista detal­jen som hans små grå celler uppfattat.
Dolken från Tunis ses som en grundsten inom kriminallitteraturen. Boken, som valts till bästa kriminal­roman någonsin av Crime Writers’ Association, anses ha banat väg för hela den populära deckargenren.

En dos stryknin
I år är det 100 år sedan som Agatha Christies debutdeckare En dos stryknin publicerades för första gången. Det firas med nyutgivning av den odödliga klassikern.

England under första världskriget. Kapten Hastings, som ska vila upp sig från striderna, skickas till en herrgård i byn Styles St. Mary. Där lever den förmögna mrs Emily Inglethorp, som erbjudit flera belgare och flyktingar logi under kriget. När mrs Inglethorp hittas mördad ser detektiven Hercule Poirot det som sin plikt att hjälpa Hastings att lösa fallet. Vem förgiftade henne och hur lyckades mördaren fly från det låsta sovrummet? I den lilla byn finns det gott om misstänkta.


Tack för recex Bookmark

Författare:  Agatha Christi
Titlel: Dolken från Tunis & En dos stryknin
Utgiven av: Bookmark
Betyg: 4 🌟🌟🌟🌟
Finns hos
Adlibris & Bokus
Omnible - hittar bästa priset på boken åt dig

Storytel: Anders Mossling


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar