tisdag 30 augusti 2022

Fredagsklubben - Sofia Lundgren, Alyson Richman, M.J Rose
Stockholm, sent 1800-tal
Fem kvinnor träffas varje fredag för andliga möten. En är Hilma af Klint, pionjär inom det abstrakta måleriet. De talar om allt som är viktigt i livet, och de målar. Tillsammans åkallar de ”höga mästare” från en annan dimension och låter andarnas budskap vägleda dem i skapandet av stora, expressiva konstverk. Men tavlorna göms undan och Hilmas namn faller i glömska.

Över hundra år senare arbetar kuratorn Eben med en utställning av Hilmas tavlor. Den leder honom in på en vindlande väg bakåt i tiden som väcker spännande frågor kring konsten, och kvinnorna. Vilka var de fem? Och vad gjorde de egentligen på sina möten?

2018 ställs Hilma af Klints tavlor ut på Guggenheimmuseet i New York. Utställningen blir den mest besökta i museets historia. Inspirerade av utställningen bestämde sig författarna Sofia Lundberg, Alyson Richman och M.J. Rose för att ge kvinnorna liv i den kollektivt skrivna romanen Fredagsklubben.


En ganska intressant bok som ger en inblick i konsten sent 1800 tal i Stockholm. Och då speciellt Hilma af Klints en konstnär jag ärligt aldrig hade hört talas om. En fascinerade kvinna på många plan.
Författarna blandar fakta och fiktion på ett härligt sett och det gör boken lättläst men inget som berörde mig på djupet. 


Titel: Fredagsklubben 
Författare: Sofia Lundgren, Alyson Richman, M.J Rose
Ljudbok: Katarina Ewerlöf
Omdöme: 📙📙📙

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar