måndag 8 augusti 2022

De bortglömda namnens bok - Kristin Harmel


Paris, 1942. Den unga Eva Traube lever ett lyckligt liv med sina föräldrar när tyska trupper plötsligt börjar samla ihop alla judar och skicka dem till arbetsläger i Polen. Eva och hennes mor lyckas fly medan fadern förs bort av nazisterna. De två kvinnorna tar sig till en liten stad nära den schweiziska gränsen i förhoppningen om att snart kunna korsa den.

Men när motståndsrörelsen upptäcker att den konstnärliga Eva är en mycket skicklig dokumentförfalskare blir hon en värdefull tillgång. Det dröjer inte länge innan Eva i största hemlighet förfalskar id-handlingar åt hundratals barn som på så sätt kan föras i säkerhet. 

Tillsammans med en katolsk präst och den mystiske förfalskaren Rémy uppfinner Eva ett system för att logga barnens verkliga namn för att de ska kunna återförenas med sina föräldrar efter kriget. Genom ett intrikat kodsystem förs alla namn in i en gammal religiös bok. Men när nazisterna slutligen intar den lilla staden försvinner boken .

I den här oförglömliga historiska romanen, baserad på en sann historia, lyckas en ung kvinna hjälpa hundratals judiska barn att fly undan nazisterna under andra världskriget. 
En bok som drog in mig bums och sedan sträcklästes. Den förmedlar mod, kärlek och svek från en mörk sida som bitvis var mer än fasansfull. Dock tyckte jag nog att slutet var lite väl orealistiskt.

Rekommenderar denna bok varmt

Titel: De bortglömda namnens bok 
Författare: Kristin Harmel
Förlag: Lavlit
Omdöme: 📓📓📓📓++


2 kommentarer:

  1. Mkt bra bok, visar på hur människor i svåra får uppleva hemska saker livssituationer och ändå kan överleva

    SvaraRadera