måndag 30 oktober 2023

Flora Leas hemliga bok - Patti Callahan Henry


När bomberna faller över London 1939 evakueras fjortonåriga Hazel och hennes femåriga syster Flora till en by i Oxfordshire. De får bo med den vänliga Bridie och hennes tonårsson Harry i en liten stuga vid floden, och dagarna fylls av äventyr och utflykter. När Floras hemlängtan tar över berättar Hazel sagor för henne om Viskande skogen, och Themsen förvandlas till Stjärnfloden. Den magiska världen är systrarnas egen hemlighet.

Men en dag försvinner Flora, vid en utflykt på flodbanken. Hazels värld faller samman och hon klandrar sig själv. Hon svär på att aldrig sätta sin fot i Oxfordshire igen, och den spirande kärleken till Harry får ett tvärt slut.
Tjugo år senare arbetar Hazel på ett antikvariat i London, hennes charmige pojkvän har friat, och det känns som om hon äntligen fått ordning på sitt liv. Allt vänds upp och ned när antikvariatet en dag får in en illustrerad bok: Viskande skogen och Stjärnfloden. Hazel har aldrig berättat för en själ om fantasivärlden hon skapade till Flora. Kan boken vara ett tecken på att systern fortfarande lever, efter alla år?

Jag har kluvna känslor kring den här boken. Jag älskar själva romanen som är en varm berättelse om systerskap, 
familjehemligheter och förlorad kärlek. Vi får följa med till härliga miljöer och dessutom bjuds det på en oväntad twist.

Det som fick mig att bli tvehågsen var nog att jag kan tycka att den är alldeles för lång och att den emellanåt tappar tempo och upprepningarna blir för många.
Så mitt förslag är att du läser och skaffar dig din egna uppfattning.
Jag är ändå glad att ha läst den för den är riktigt bra trots allt.

Titel: Flora Leas hemliga bok
Författare: Patti Callahan Henry
Ljudbok: Hedvig Lagerkvist
Förlag: Pia &co

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar