måndag 30 oktober 2023

De försvunna barnen, Barnmorskan i Berlin - Anne Stern


Andra delen i serien om barnmorskan Hulda Gold.

Berlin 1923. Hulda kallas till kvarteret Scheunenviertel för att hjälpa till vid en födsel i en judisk familj, och snart kommer hennes förmåga att utreda brott behövas igen. Kort efter förlossningen försvinner nämligen det nyfödda barnet och eftersom Hulda har vunnit den unga moderns förtroende blir hon ombedd att hjälpa till.

Samtidigt söker Berlinpolisen efter en hänsynslös liga som ägnar sig åt barnhandel. Finns det ett samband?

Anne Stern skriver karaktärer man bryr sig om och miljöer som man sugs in i. Hulda tvingas här inte bara konfrontera sin judiska bakgrund och annat i sitt förflutna, utan också sina relationer – särskilt den till Karl North.


En fängslande och dramatisk bok som fångar mig från början till slut. Den är intressant och jag gillar att följa Hulda och hennes varma och starka engagemang. Framför allt hennes vilja att lösa problem till det bästa, även om hon inte alltid får gehör.
Jag tycker att handlingen om de försvunna barnen inte är den bärande delen i boken och jag tror att det som jag fastnar för, är Huldas driv för de födande mödrarna. Hennes kamp för att få hjälpa till vid förlossningar precis som en läkare får göra är fascinerande.


Boken är välskriven och väldigt lättläst med ett bra driv och intressanta karaktärer. Något som dock stör mig är alla dessa gator och platser som hela tiden skrivs ut med fullständiga adresser. Där hakar jag upp mig rejält och särskilt när jag lyssnar till och från jobbet. Jag tycker Charlotta Jonsson som läser ofta hakar upp sig när platserna ska uttalas och det blir hackigt.
Trots detta så rekommenderar jag boken och tycker nog att du ska läsa del ett först.

Titel: De försvunna barnen
Författare: Anne Stern
Ljudbok: Charlotta Jonsson
Förlag: Bazar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar