lördag 30 april 2022

Skuggor från det förflutna & Rötter - Torill Thorup



                            

Skuggor från det förflutna
Året är 1888, platsen Vestfold i Norge. En bister midvinternatt ligger den unga Jenny Svartdal i svåra födsloplågor i en kamp på liv och död. Hennes barn överlever en välskapt flicka men modern förlorar livet. Fadern, Kristian Svartdal, står ensam kvar, halvt galen av sorg.

Arton år senare är flickebarnet, Inga, en ung kvinna och en spegelbild av sin vackra mor. Hon har aldrig fått sin faders förlåtelse för att hans älskade fru dött i barnsäng. Fastän livet på den stora släktgården kan vara tungt är Inga stark och oftast lycklig, trots att hon många gånger får lida under oket av faderns besvikelse. Av skäl som Inga inte kan förstå arrangerar Kristian ett äktenskap åt henne, med en man gammal nog att vara hennes farfar. Och allt förvärras när hon oväntat träffar en mystisk ung man och blir häftigt förälskad

Rötter
Inga Svartdal har precis blivit bortgift med den mycket äldre Niels. Hon märker genast att Gudrun, den vuxna dottern från Niels första äktenskap, inte tänker släppa ifrån sig makten över släktgården, och Inga blir tvungen att låta sig styras av den elaka styvdottern. Det dröjer inte länge förrän Niels börjar hävda vad han tycker är sina rättigheter i sängen, vilket får Inga att bäva inför varje natt. Men var befinner sig Niels de nätter han inte är hos henne? När grannen Martin dyker upp på gården förändras allt. Känslorna mellan Inga och Martin flödar och trots att hon är en gift kvinna kan Inga inte förhindra förälskelsens framfart.

De tolv böckerna om Inga Svartdal följer henne genom livet ett dramatiskt sådant, präglat av ett tvångsäktenskap fyllt av hat och svek, en gammal infekterad släktfejd och smutsiga hemligheter. Men parallellt med sorger och förödmjukelser får Inga också uppleva himlastormande, förbjuden kärlek och begär.


Jag älskar historiska romaner och den serien är helt fantastisk. Den bjuder på en berättelse från början av 1900-talet i Norge.
Med härliga miljöer och karaktärer känns det som om jag är i Norge och jag älskar det jag får uppleva.  

Vill du uppleva härliga intriger och familjehemligheter, kärlek, dramatik och längtan i en härlig serie om vänskap? Då får du inte missa den här serien. Rekommenderas starkt.

Tack för recensionsex.


Titel: Skuggor från det förflutna & Rötter
Författare: Torill Thorup
Förlag: Lind&co
Omdöme: 💚💚💚💚💚

 Bokus bokhandel | Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar