torsdag 11 april 2019

Powpow - Tommy Orange

Jag hade hört väldigt mycket blandat om den här berättelsen och författaren, allt från "magisk och underbar" till "rörig och svår". Författaren har lovordats och på Polaris egna sida om boken läser vi 
Orange har hyllats som en ny röst i den amerikanska samtidslitteraturen och det talas redan om Pow wow som en modern klassiker. " 

Jag för min del får sälla mig till den skara som inte är så överväldigade. Jag tycker boken är rörig, har ett för stort persongalleri som gör att jag har svårt att riktigt på tag i berättelsen. 
Ändå gillar jag det sätt som Tommy skildrar sina personer på, de blir liksom levande figurer. Alla är dessutom indianer, ja nästan i alla fall men förövrigt har de inte speciellt mycket gemensamt. 
Ett stort plus är språket, jag gillar de rappa underfundiga meningar han använder sig av. 
Slutet, ja, jag gillar sättet som det hela knyts ihop och när det inte blir som jag trodde det skulle bli. 

Handling

Pow wow är en stor sammankomst för native americans, indianer. Bokens pow wow knyter på ett intelligent vis samman olika människoöden:

En nykter Jacquie Red Feather försöker hitta tillbaka till familjen hon lämnat bakom sig. Edwin letar efter sin riktiga pappa. Opal Viola Victoria Bear Shield är där för att se den unge Orvil dansa. Han har lärt sig traditionell indiandans på YouTube och ska uppträda offentligt för första gången.

De kommer att få uppleva gemenskap och heliga traditioner. Men också förlust, uppoffring och hjältemod.


Författare: Tommy Orange
Titlel: Pow pow
ISBN:9789188647603
Betyg: 3 🌟🌟🌟
Finns hos
Bokus 
Adlibris

Läs även andra bloggar om boken
bokbloggar.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar