onsdag 2 oktober 2024

Rista - Heléne Wigh

År 1951. I ett lönnfack har Elin Roth gömt Sändebudets meddelande om ett mystiskt dödsfall i västra Värmland. Elin har lovat sig själv att låta brottsutredningarna vara efter ett tragiskt dödsfall inom familjen, men flera krafter får henne att lämna hemstaden Filipstad för att ta sig an fallet som väntar i byn Glava. Elin förstår omgående att ingen tror att ett brott har begåtts, men efterforskningar visar att det hela började redan på 1920-talet – och att fler liv står på spel.

Samtidigt som Elin utreder de mystiska dödsfallen i Glava undersöker hon sitt eget förflutna då det är något som gäckar henne. Snart inser hon att dörren hon har öppnat borde ha förblivit stängd.

Rista är tredje delen i den värmländska författaren Helén Wighs trolska spänningsserie om Elin Roth, en ung kvinna som gräver i ouppklarade dödsfall på egen hand i en tid som inte låter henne göra verklighet av sina polisdrömmar.


Jag älskar Helens sätt att skriva, och böckerna blir bara bättre och bättre. Hennes förmåga att sprida underfundiga ledtrådar genom hela berättelsen är en av hennes styrkor. Jag pusslar och funderar, men blir ändå överraskad av slutet.

Rista, är precis som de tidigare i serien, välskriven, tät och spännande och de handlar om Elin Roth, en ung kvinna som går sin egen väg. Elin bedriver egna efterforskningar som polissyster, till mångas förtret. Miljöerna är välbeskrivna och karaktärerna noggrant genomtänkta.

Vi får följa Elin år 1951 i Filipstad, dit min pappa kom 1952 som invandrare från Tyskland. Det är en häftig upplevelse att få ta del av Filipstad från den tiden. Det är också trevligt att fortsätta följa Elins privatliv, hennes arbete i antikvariatet och hennes familjs vedermödor, vilket ger en härlig känsla.
Synd att min pappa och mamma inte lever; de hade, liksom jag, älskat den här serien.

En spänningsbok kan inte bli mycket bättre än så här.

Titel: Rista
Författare:
 Helén Wigh
Ljudbok: Gunilla Leining
Förlag: Historiska media

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar